Printre cele mai mari neplăceri ale unei veri frumoase sunt țânțarii. Motivele pentru care unele persoane atrag aceste insecte mai mult decât altele sunt diverse și de cele mai multe ori țin de chimia fiecărei persoane.
Oamenii cu colesterol mare sau cei care elimină o cantitate mai mare de acid uric sau dioxid de carbon tind să atragă țânțarii ca un magnet.
Din păcate, înțepăturile de țânțar nu numai că sunt neplăcute și irită pielea, ci pot transmite și diverse boli:
Boala Zika cauzată de virusul cu același nume
Chikungunya
Encefalita La Crosse
Febra Galbenă
Febra Rift Valley
Febra Dengue/Denga
Febra West Nile
Malaria
Vitamina care ține tânțarii departe
Vitamina B1 (tiamina) este repelent natural. Această vitamină dă un miros specific pielii (ca de drojdie – insesisabil pentru oameni) ce este de nesuportat de către țânțari. Doctorii recomandă 75 – 100 mg de vitamina B1 în fiecare zi.
Ce alimente conțin vitamina B1
Pentru o mai buna asimilare a acestei vitamine este recomandat consumul de: varză, broccoli, fasole verde, ceapă, spanac, semințe de floarea soarelui etc.
În perioadele în care nu avem acces la legume proaspete putem apela la suplimentele alimentare recomandate de medicul de familie.