Toate visele noastre provin din experienţele trăite şi sunt populate cu persoane şi obiecte pe care le cunoaştem măcar din poze sau din descrierea cuiva. Şi atunci orbii pot visa?
Răspunsul este „da”. Toţi visăm, chiar şi cei care s-au născut orbi, numai că visăm diferit. Dacă te-ai născut orb visezi altfel decât cei care au ramas orbi în cursul vieţii. La rândul lor, aceştia visează altfel decât noi, cei care putem vedea.
„Visăm aşa cum trăim” spun reprezentanţii unui institut de cercetare pentru orbi, din Londra. „Cantitatea” de imagini pe care le-am văzut în stare de veghe afectează felul cum visăm.
Curiozitatea referitoare la visele orbilor nu este deloc nouă. Încă din 1970 s-au făcut unele studii în această privinţă. Atunci s-a stabilit că cei născuţi orbi nu visează în imagini. Cei care au orbit înainte de a împlini cinci ani au foarte rar imagini în visele lor. În schimb, dacă şi-au pierdut vederea între cinci şi şapte ani pot să reţină anumite imagini, care apar şi în vise.
Cei care au orbit după şapte ani continuă să vadă în vise, dar în timp scad claritatea imaginilor şi frecvenţa cu care apar ele.
Şi studiile mai recente au dat rezultate asemănătoare. Dacă te-ai născut orb nu visezi în imagini, dar dacă ai orbit în cursul vieţii poţi să vezi în vise unele obiecte sau persoane cunoscute.
„Visez ca şi cum aş putea să văd, inclusiv în culori. Feţele oamenilor pe care i-am cunoscut după ce am orbit îmi apar neclare sau pur şi simplu îmi imaginez cum ar putea arăta. Pentru mine, mama va arăta mereu ca la 30 de ani”, spune pe siteul Answer Bag, o femeie care a orbit în cursul vieţii.
Ce vise au orbii
Şi dacă nu visează imagini, atunci ce visează orbii? Ca şi în cazul nostru, visele lor sunt bazate pe experienţele avute în stare de veghe. Chiar dacă nu vad, orbii cunosc lumea din jurul lor prin sunete, mirosuri, gusturi, forme. Exact din aceste senzaţii sunt compuse şi visele lor.
Studiile au arătat că visele celor care văd sunt compuse aproape exclusiv din imagini. Mai puţin de 1% dintre noi au, în vis, senzaţii olfactive, auditive sau tactile.
Visăm încă din viaţă intrauterină
Similar cu orbii visează şi fătul, în uterul mamei. Studiile au arătat că de la un anumit moment al sarcinii, fătul poate intra într-o stare asemănătoare somnului cu vise. Desigur, nu se poate şti dacă ei visează sau nu, însă cercetătorii spun că este posibil – dacă bebeluţii de câteva zile pot visa, de ce n-ar putea si cei nenăscuţi? – visele lor fiind compuse din senzaţiile pe care le au în viaţa intrauterină.
Simţurile copilului sunt deja dezvoltate şi funcţionează perfect înainte de naştere, iar prin gust, auz, atingere, văz el acumulează deja anumite experienţe. Poate să audă zgomotele puternice din jur, să simtă atingerea lichidului amniotic şi zăreşte lumini şi umbre, aşa că visele unui făt sunt compuse din aceste senzaţii.
Ce vise au gravidele
Ca dovadă că visăm ceea ce trăim, visele gravidelor evoluează de-a lungul sarcinii. La început pot avea vise legate de apă şi animale acvatice pentru că, deşi ele nu sunt conştiente de asta, în uterul lor se strânge lichidul amniotic. În trimestrul al doilea, multe femei însărcinate încep să viseze pui de animale: căţeluşi simpatici, pisicuţe, miei.
În trimestrul al treilea, gravidele au vise cu animale mari şi ameninţătoare. Pe măsură ce fătul creşte, tot ce apare în visele mamei devine mai mare: clădiri mari, maşini mari. Când se apropie naşterea, încep visele legate de marele eveniment, care sunt un fel de repetiţie. Visezi că naşti şi totul pare foarte real, inclusiv durerea.
Un studiu a arătat chiar că gravidele care au multe asemenea vise, vor avea parte de o naştere uşoară, pentru că visele le ajută să-şi înţeleagă mai bine corpul.
Vise colorate sau în alb şi negru
Dacă oamenii susţin că visează doar în alb şi negru, alţii au imagini foarte colorate. 12% din subiecţii unui studiu pe această temă au spus că ei visează doar în alb şi negru, dar nu se ştie dacă este într-adevăr aşa sau pur şi simplu ei sunt prea ocupaţi în vise ca să mai observe şi culorile.În centrul unui vis există anumite elemente principale, care ne acaparează atenţia aproape complet, astfel că ignorăm detaliile. De exemplu, dacă visezi că stai faţă în faţă cu monstrul din Lockness, probabil că acest lucru îţi atrage întreaga atenţie şi este singurul pe care ţi-l aminteşti. Când te trezeşti n-o să mai ştii ce culoare aveau ochii lui sau cu ce erai îmbrăcată. Sunt detalii care nu contează.În schimb, dacă visezi că eşti faţă în faţă cu o pisică verde, probabil că vei reţine culoarea, fiindcă ea este elementul principal, întâlnirea cu o pisica nefiind deloc ciudată. Aşa explică unii specialişti de ce uneori avem impresia că visăm în alb şi negru.
Foto: Shutterstock