Cartofii nu sunt doar delicioși, ci și foarte buni pentru sănătate. Vezi ce boli te ajută să vindeci.Cartofii sunt plini de nutrienți, iar unul singur are doar 26 de calorii, așa că, dacă îi gătești sănătos, nu îți vei pune silueta în pericol.Sunt bogați în vitamineCartofii erau consumați de marinarii englezi și spanioli în secolul 19, pentru a vindeca scorbutul, potrivit dailymail.com. Conțin o cantitate mare de vitamina C, care îți întărește sistemul imunitar. Cartofii conțin și vitamina B și minerale precum potasiu, magneziu și fier, fiind recomandați bolnavilor de anemie.Scad tensiunea arterialăOamenii de știință de la Institutul de Cercetări Alimentare din Norvegia au descoperit în cartofi molecule care scad tensiunea arterială, numite kukoamine.Sursa foto: Shutterstock.Te protejează de boli cardiovasculareCercetătorii au decoperit peste 60 de fitochimicale și vitamine în coaja de cartofi. Multe dintre ele sunt flavonoide, care te protejează împotriva bolilor cardiovasculare, deoarece scad colesterolul și previn depunerea de grăsime pe artere. Și vitamina B curăță arterele și reduc inflamația din organism.Mențin sănătatea intestinalăUn cartof copt asigură 12% din necesarul zilnic de fibre, ajutând, astfel, la digestie. Deoarece previne constipația, reduce și riscul apariției cancerului de colon. Ine cont, însă, că cele mai multe fibre sunt în coaja cartofului, iar amidonul conțin de acesta este digerat mai greu.Te scapă de stresFiind bogați în vitamina B6, cartofii ajută la înnoirea celulară și menține sănătatea sistemului nervos. 100 de grame de cartofi conțin 21% din necesarul zilnic de vitamina B6.