Să ne ferim de infectarea cu COVID-19 este extrem de important, mai ales într-o perioadă în care în România apar tot mai multe cazuri noi. Doctorul Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” din București face câteva recomandări în ceea ce privește măsurile de prevenție pe care să contăm pentru a ține virusul departe.
Medicul Adrian Marinescu recomandă să purtăm masca de protecție chiar și în spațiile deschise dacă este aglomerat și nu se respectă distanțarea fizică: ”În zonele aglomerate, riscul există, masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună”, a explicat el.
Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica
Specialistul mai spune că distanțarea fizică este extrem de importantă pentru că riscul de transmitere a noului coronavirus este mai redus atunci când nu stăm mult lângă o persoană care poate fi infectată: ”Una este să treacă cineva pentru câteva secunde pe lângă mine, în momentul în care sunt la o terasă sau merg pe stradă, și atunci riscul de transmitere este mic și alta e să stau la masă cu altcineva, să fiu în contact prelungit 2-3 ore” – a precizat dr. Marinescu, potrivit Anten3.ro.
Ce trebuie să mai facem pentru a evita infectarea cu COVID-19
Acesta este și motivul pentru care ar trebui să evităm aglomerația și să mergem la magazin mai rar. De asemenea, nu trebuie să lăsăm garda jos nici atunci când ne aflăm pe scara blocului: ”Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului” – a mai explicat medicul.
Citește și: Primul oraș din România carantinat din cauza îmbolnăvirilor de COVID-19
Totodată, Adrian Marinescu este de părere că mănușile nu ne oferă decât o falsă siguranță și că riscul de infectare prin atingerea suprafețelor rămâne relativ scăzut dacă ne spălăm pe mâini după aceea: ”Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu.”
Sursă foto: Shutterstock.com