Consultațiile ginecologice periodice sunt esențiale pentru sănătatea noastră, pentru că ne pot salva viața. În funcție de vârstă și nevoi specifice, femeile ar trebui să aibă în vedere o serie de factori esențiali în gestionarea sănătății lor ginecologice.
Consultațiile ginecologice permit depistarea precoce a problemelor ginecologice, precum inflamațiile, infecțiile, dereglările ciclului menstrual, bolile cu transmitere sexuală și afecțiunile precanceroase sau canceroase. În plus, ginecologul poate oferi consiliere și îndrumare în privința contracepției, a planificării familiale pentru menținea unui echilibru optim al sistemului reproducător.
E important să mergem anual la același medic?
„Deși este recomandat să avem un medic ginecolog de încredere la care să mergem regulat, este mai important să facem consultațiile ginecologice la intervale regulate, chiar dacă medicul se schimbă”, explică Dr. Caliopia Gavril Parfene, Medic Primar în Obstetrică-Ginecologie, pentru Unica.ro.
Primul consult ginecologic ar fi recomandat să aibă loc încă din adolescență, înaintea debutului vieții sexuale pentru a beneficia de informații utile și măsuri de profilaxie a unor afecțiuni ginecologice, ce pot avea răsunet toată viața. ”Aceste prime consultații pot fi centrate pe profilaxia infecției HPV, pe educația sexuală și evitarea bolilor cu transmitere sexuală.
Se poate discuta despre contracepție și evaluarea generală a stării de sănătate. În funcție de circumstanțe, medicul poate decide care este regularitatea controalelor ginecologice, individualizate pentru fiecare caz în parte”, declară Dr. Caliopia Gavril Parfene.
Citeşte și: Stresul, schimbările hormonale și dieta favorizează acneea. Explicațiile medicului
Citeşte și: Afecțiunea care apare după Covid-19 și afectează în special tinerii. Explicațiile medicului
Ce teste se recomandă
Adolescentele și femeile tinere ar trebui să efectueze următoarele teste esențiale:
Teste pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS), în special dacă sunt active sexual.
Testul Babeș Papanicolau este un test de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și se efectuează începând de la vârsta de 21 de ani sau la trei ani de la debutul vieții sexuale.
Ecografia abdominală sau transvaginală poate identifica aspecte particulare ale sistemului reproducător, precum malformații congenitale uterine, ovare polichistice, formațiuni patologice ovariene, patologii tubare, prezenta unor formațiuni fibromatoase sau polipoide ale cavității uterine sau la nivelul canalului endocervical.
Consultul ginecologic periodic poate identifica aspecte patologice nepercepute în acest sens de către pacientă, poate presupune discuții despre contracepție, planificare familială și educație sexuală, identificarea factorilor de risc pentru afecțiuni ginecologice.
Citeşte și: Alimente cu care poți trata răceala. Trucuri pentru întărirea sistemului imunitar
Citeşte și: Pericolul ascuns în consumul excesiv de fructe. Mihaela Bilic spune care este porția recomandată
Care sunt principalele probleme ginecologice pe care femeile la vârsta reproductivă ar trebui să le discute cu medicul lor?
”Când vorbim despre femeile aflate la vârsta reproductivă, acestea ar trebui să discute cu medicul lor ginecolog despre starea de sănătate a întregului aparat reproducător, despre monitorizarea ciclului menstrual și simptomele legate de menstruație, despre infecțiile ginecologice vulvovaginale și afecțiunile uterine și ovariene, cum ar fi fibroamele uterine, polipii endometriali, adenomioza, endometrioza ovariană sau pelvină, acestea fiind discuții specifice fiecărui caz în parte.
Totodată, trebuie evaluată rezerva ovariană, a potențialului fertil, despre sarcină și planificarea familială”, explică Dr. Caliopia Gavril Parfene.
Femeilor aflate la vârstă reproductivă li se se recomandă să efectueze consult ginecologic periodic anual, testul Babeș Papanicolau, la intervale regulate, pentru depistarea cancerului de col uterin, genotiparea virală HPV – virus responsabil în cea mai mare parte de apariția displaziilor cervicale cu potențial de a se transforma malign, o ecografie transvaginală și o ecografie mamară în fiecare an; mamografia este o metodă complementară ecografiei mamare pentru diagnosticarea patologiile maligne ale glandei mamare și se efectuează de obicei după vârsta de 40 de ani, potrivit Dr. Parfene.
Semnele care anunță menopauza
Odată cu trecerea timpului, rezerva ovariana scade, ajungând la epuizarea totală a funcției endocrine și foliculare ovariene, astfel se instalează menopauza, o etapă particulară în viața fiecărei femei după vârsta de 48-50 de ani. Este momentul în care apar o serie de schimbări hormonale semnificative, cu tulburări vasomotorii, bufeuri, insomnie, schimbări de dispoziție, uscăciune vulvovaginală, sindrom urogenital, și nu în ultimul rând, modificări metabolice, câștig ponderal semnificativ, modificări ale densității osoase- osteopenia sau osteoporoza, precum și apariția riscului apariției bolilor cardiovasculare.
Terapia de substituție hormonală sistemică sau locală, fitoterapia, activitatea fizică și medicația specifică fiecărei simptomatologii în parte contribuie la ameliorarea acestor manifestări și menținerea unei stări optime de sănătate în menopauză.Există câteva semne și simptome care necesită o consultație ginecologică imediată, cum ar fi:
- Dereglări ale ciclului menstrual
- Sângerări vaginale anormale, cum ar fi sângerări menstruale abundente sau sângerări între menstruații.
- Dureri pelvine severe la menstruație sau în orice etapă a ciclului menstrual sau durere în timpul actului sexual.
- Apariția unor tumefacții sau a unor leziuni ulcerative sau condilomatoase în zona genitală.
- Scurgeri vaginale cu miros neobișnuit sau însoțite de discomfort vulvar, prurit sau arsură locală.
”Există mai mulți factori de risc care pot influența programul de consultații ginecologice. Aceștia includ istoricul familial de boli ginecologice sau cancere, comportamentul sexual, istoricul medical personal și alți factori individuali.
Femeile cu factori de risc mai mari, cum ar fi un istoric familial de cancer de sân sau de ovar, pot avea nevoie de consultații și teste mai frecvente pentru depistarea precoce a problemelor”, susține Dr. Caliopia Gavril Parfene.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare noiembrie 2, 2023 5:12 pm