Ce teste medicale sunt necesare, în funcție de vârstă, pentru depistarea bolilor. Kate Middelton și-a descoperit cancerul în fază incipientă

.

Anunțul Prințesei de Wales, Kate Middleton (42 de ani), că are cancer a venit ca un șoc pentru toată lumea și scoate în evidență importanța controalelor regulate la medic și efectuarea testelor de screening.

Testele medicale esențiale pe care ar trebui să le facem în fiecare etapă a vieții

Soția Prințului William a aflat de boală în stadiu incipient și i s-a recomandat „chimioterapie preventivă”. Diagnosticul lui Kate Middleton a venit la câteva luni după intervenția chirurgicală abdominală din ianuarie, când i s-a spus că afecțiunea ai nu este canceroasă. Legat de cazul Prințesei de Wales, medicii recomandă testarea screening în funcție de vârstă, pentru a depista posibilele boli în stadii curabile.

Screeningul reprezintă o metodă de investigare a unei persoane pentru a se detecta prezența cancerului înainte ca simtpomele bolii să fie resimțite.

Examinările regulate la o vârstă destul de fragedă au un impact important asupra descoperirii din timp a oricăror boli, a declarat Dr. Robert Biernbaum, directorul medical pentru Wellnow Urgent Care, pentru CBS News HealthWatch, notează Daily Mail.

„În loc să vedem cancerul de sân sau de colon în stadii terminale, le putem surprinde la o vârstă mai fragedă și tratamentele ar putea avea rezultate mai eficiente. Deci prevenirea este cheia pentru a fi sănătos”, a spus el.

Iată care sunt testele esențiale pe care ar trebui să le facem în fiecare etapă a vieții.

La vârsta de 20 de ani – dezbateri timpurii legate de sănătatea vieții sexuale

La 20 de ani ar trebui să te concentrezi pe analize care te vor ajuta să cunoști riscurile de a dezvolta boli mai târziu în viață, a declarat Dr. Nadia Javaid, medic de familie la State Health Benefit Plan.

Aceasta includ efectuări regulate de teste pentru boli cu transmitere sexuală, depistarea diabetului, dar și măsurarea colesterolului.

În această etapă a existenței, există încă multe modificări ale stilului de viață pe care le poți face care te vor ajuta să previi viitoare boli a spus Javaid. De exemplu, să presupunem că faci un test ITS (Infecții cu transmitere sexuală) și descoperi că ai virusul papiloma uman (HPV). Există pași chirurgicali imediați pe care îi poți face pentru prevenirea dezvoltării cancerului mai târziu în viață, au explicat experții OMS.

Cine știe că are un risc mai mare de a dezvolta diabet la douăzeci de ani, poate începe să-și schimbe stilul de viață – să consume mai puțin zahăr și să facă regulat exerciții fizice.

De asemenea, este important să vizitezi și un dentist, un dermatolog, un oftalmolog, dar și un expert în sănătate mintală.

„În realitate, screening-ul ar trebui să înceapă la vârsta de 12 ani și ar trebui continuat în fiecare an pe tot parcursul vieții unei persoane”, a spus Dr. Robert Biernbaum.

Citeşte şi: Olivia Munn a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer la sân: „Am făcut o ublă mastectomie”

Citeşte și: „Dacă mai întârziam, făceam septicemie”. Dan Ciotoi a primit două diagnostice greșite înainte să afle că are cancer de colon

Citeşte şi: „Am ales să nu sufăr după viața pe care am pierdut-o.” Scrisoarea emoționantă a unei tinere care a fost răpusă de cancer la doar 25 de ani

Citeşte şi: Ce tip de cancer are Kate Middleton? Răspunsul dat de Palatul Kensington

La 30 de ani – fiți cu ochii pe alunițe

La treizeci de ani, reprezentanții Asociațiației Americane a Inimii recomandă atenție sporită asupra sănătății inimii. Trebuie, așadar, verificată tensiunea arterială la fiecare doi ani, iar colesterolul la fiecare patru ani.

Până la 30 de ani este foarte probabil ca expunerea la soare de-a lungul timpului să fi dus la dezvoltarea unor alunițe pe care nu le aveai, cu aspect ciudat, care ar putea fi canceroase. Skin Cancer Foundation recomandă să faci un examen dermatologic anual pentru a te asigura că pistruii sunt doar pistrui.

Examenele oftalmologie trebuie și ele trecute pe listă. Chiar dacă nu porți ochelari sau lentile, este bine să mergi la control pentru a nu cumva fi probleme în spatele ochilor.

Medicii recomandă, de asemenea, atenție și la sănătatea sexuală, asigurându-te că faci un screening pentru cancerul de col uterin și testicular. „Din păcate, știm că există un risc mai mare de cancer testicular la vârsta de 20 și 30 de ani”, a declarat doctorul Steven Lamm, de la NYU Langone, pentru CBS News.

La vârsta de 40 de ani – pregătiți-vă pentru screeningul colonului

Centrul SUA pentru Controlul Bolilor vă recomandă să începeți să faceți examene colorectale în mod regulat de la 45 de ani. Din fericire, nu toate aceste screening-uri vă cer să faceți colonoscopie.

La 40 de ani, medicii de la Colegiul American de Radiologie mai recomandă femeilor să facă prima mamografie, dacă nu și-au făcut deja una. Începând din acest punct, ACR recomandă femeilor să fie testate la fiecare doi ani. De asemenea, femeile ar trebui să discute cu medicul lor despre simptomele menopauzei. Premenopauza, stadiul de început al „schimbării”, poate dura până la zece ani și, de obicei, îdebutează la vârsta de 40, a spus dr. Jessica Shepard pentru CBS News.

Monitorizarea sănătății inimii și a riscului de diabet, este iar[;i importante, deoarece sistemul cardiovascular continuă să îmbătrânească.

La 50 de ani – grijă la sănătatea plămânilor!

Odată ce ai ajuns la acest prag al vieții, medicii spun să faci un screening pentru cancerul pulmonar. Potrivit celor de la Societatea Americană de Cancer dacă fumezi regulat, atunci ar trebui să repeți aceste examene anual.

Începând cu vârsta de 55 de ani se recomandă bărbaților să înceapă să ia în considerare un examen de prostată. Ei ar trebui să discute cu medicul lor despre probabilitatea lor de a dezvolta cancer de prostată și apoi să decidă cât de des ar trebui să fie verificați pentru boală.

Celelalte game de teste sunt încă recomandate – de la sănătatea sexuală, la controale dentare, iar doctorul Céline Gounder a spus că aceste teste îți pot salva viața. Chiar și la 50 de ani.

„Dacă ești încă fumător, renunță la fumat. Dacă nu faci deloc mișcare, chiar dacă mergi puțin pe jos în fiecare zi, mergi pe scări în loc de lift – lucrurile foarte mici pot face c

u adevărat o mare diferență pentru sănătatea ta”, a spus medicul.

La 60 de ani – atenție la oase!

În această etapă, majoritatea femeilor au trecut deja prin menopauză, ceea ce poate provoca schimbări majore în densitatea osoasă. Ca atare, Oficiul pentru Prevenirea Bolilor și Promovarea Sănătății recomandă ca femeile cu vârsta de peste 65 de ani să facă teste pentru aflarea densității osoase.

Deși femeile sunt în mod deosebit expuse riscului de a dezvolta afecțiuni legate de densitatea osoasă, cum ar fi osteoporoza, și bărbații ar trebui să facă astfel de teste. Făcând acest tip de test, care de obicei implică doar o radiografie, vă poate oferi o idee dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta fracturi osoase. Tot bărbații 65+ ar putea fi expuși unui risc mai mare de apariție a cheagurilor de sânge, mai ales dacă sunt fumători.

Examenele pulmonare, colorectale, ale prostatei și ale sânilor sunt importante pentru a continua și până la această vârstă, alături de întreținerea regulată, cum ar fi examenele ale pielii, gurii și ochilor.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare martie 28, 2024 7:13 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale