Ce sunt fobiile și cum se tratează

.

Frica de păienjeni, de şerpi, de şobolani, de înălţime, de locuri aglomerate – mai toţi ne “pricopsim”, de-a lungul vieţii, măcar cu o mică fobie. Mai grav este când ea întrece măsura şi ne afectează viaţa.
Frica (un sentiment perfect normal pentru fiecare dintre noi) devine fobie în momentul în care se manifestă exagerat: îţi provoacă tahicardie, tensiune musculară, senzaţii de pierdere a echilibrului, transpiraţii. Sau ţipi ca din gură de… şarpe! În plus, fobia este o emoţie explozivă (de cele mai multe ori, se manifestă ca un atac de panică) şi nejustificată (este generată de gânduri negative care nu au legătură cu realitatea).

Obiectul fobiei: vinovatul fără vină

Dacă avem fobie de maimuţe, putem trăi liniştiţi cu ea – în România nu avem de-a face cu maimuţele (la propriu!). Dacă avem fobie de şerpi şi trăim la oraş, sunt puţine şanse să ne întâlnim pe drum cu vreunul. Mai grav este când căpătăm o repulsie deosebită faţă de un obiect sau o situaţie cu care ne întâlnim mai des… şobolani (care trăiesc bine mersi alături de noi), pisici, câini, spaţii închise (claustrofobia), fenomene din natură sau situaţii sociale (aşa numitele sociofobii).

Fobiile secolului XXI

Agorafobia (frica de mulţime şi de spaţii deschise) şi fobiile sociale (teama de a vorbi, a mânca sau a-ţi exprima orice emoţie în societate) sunt cele mai frecvente fobii ale secolului XXI. Statistic, între 2%-10% dintre oameni suferă de sociofobie şi între 5%-7% suferă de agorafobie. Ei sunt cei care nu pot ieşi din casă singuri sau nu pot “socializa” cu nimeni din afara unui cerc de apropiaţi. Cu siguranţă situaţia arăta altfel acum câteva mii de ani: cele mai distructive fobii erau legate de animale sau fenomene ale naturii, deoarece oamenii nu prea aveau cum să se protejeze împotriva lor. Astăzi nu prea avem cum să ne protejăm… împotriva socializării! Trebuie să avem măcar un minimum de viaţă socială (adică un serviciu), să ieşim din casă sau să vorbim, uneori, în public.

Cum scapi de o fobie

În cazurile cele mai grave se prescrie un tratament cu anxiolitice, miorelaxante sau chiar antidepresive. Însă, în cele mai multe cazuri, şedinţele de psihoterapie rezolvă problema. Metoda cea mai eficientă este desensibilizarea treptată la obiectul sau situaţia fobică prin… expunerea la ele. Un psihoterapeut priceput ştie cum!

Cele mai ciudate fobii

Anemophobia – frica de vânt
Anthofobia – frica de flori
Asthenofobia – frica de a fi slab, de slăbiciune
Astrofobia – frica legată de stele
Aurofobia – frica legată de aur
Belonefobia – teama de ace
Bibliofobia – frica de cărţi (cred că mulţi o au în zilele noastre!)
Coitofobia – teama de relaţii sexuale
Gamofobia – teama de căsătorie (iarăşi o fobie des întâlnită!)
Heliofobia – teama de soare
Nychtofobia – frica de noapte, de întuneric
Thalassofobia – teamă de mare
Arahnofobia – teama de păienjeni.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton