Ce sunt acizii graşi şi de ce ai nevoie de ei

.

Chiar dacă sloganul „Nicio masă fără peşte” e de mult apus, importanţa acizilor graşi nu s-a redus în timp, ba chiar din contră.
Acizii graşi multiplu nesaturaţi sunt pentru oameni substanţe vitale esenţiale, cei mai importanţi fiind acizii eicosapentaenoic şi docosahexaenoic. Deoarece aceste substanţe nu pot fi produse de catre organism, trebuie furnizate de alimentaţie sau din suplimente medicamentoase. Cea mai importantă sursă de acizi graşi esenţiali sunt peştii de apă rece, precum somonul, macroul, heringul. Cantităţi mai mici din aceste substanţe se găsesc şi în legumele verzi, nuci şi seminţe.

Buni dinainte de naştere

Deja din faza de creştere fetală,  acizii graşi contribuie la formarea sistemului nervos central. Dezvoltarea sistemului nervos se accelerează foarte mult din cea de-a 25-a săptămână de viaţă intrauterină, iar creierul suferă imediat în lipsa unor substanţe nutritive.
Studiile recente au arătat ca acizii graşi participă direct la sinteza şi preluarea neurotransmi-ţătorilor şi influenţează astfel atenţia şi con-centrarea. Iar copiii ai căror mame au consumat peşte sau produse cu ulei de somon (de exemplu Omega-3 extra 1000 mg  de la Doppelherz Activ) în timpul sarcinii şi alăptării, par să profite din plin de acest lucru: în jurul vârstei de 4 ani, această categorie prezintă un coeficient de inteligenţă mai ridicat decât media. Mai mult, copiii de vârstă şcolară care au primit suplimente ce conţineau  acizii graşi EPA şi DHA (de exemplu Omega-3 cu vitamine A+D+E+C pentru copii de la Doppelherz Activ), prezintă o capacitate îmbunătăţită a dezvoltării limbajului.
Alte studii demonstrează că aceste substanţe joacă un rol şi în prevenţia şi tratamentul sindromului hiperkinetic cu tulburare de atenţie, cunoscut ca ADHD.

Hrană pentru creier

Creierul şi sistemul nervos central  sunt organele cu cel mai mare continut de acizi graşi Omega-3. Ei intră în componenţa membranelor celulare şi sunt responsabili de transmiterea rapidă  a  mediatorilor chimici, facilitând astfel prelucrarea şi transmiterea informaţiei între celulele nervoase. Din păcate, cu vârsta, cantitatea de acizi graşi din creier scade. De exemplu, pacienţii cu Alzheimer prezintă deficit de acizi graşi Omega şi o suplimentare cu aceste substanţe poate preveni lacunele de memorie şi o ameliorare a deficitelor cognitive.

    
Vedete din Romania Vedete internationale