In 1994, apare pe piata in Stalele Unite primul aliment modificat genetic. O rosie "altoita" cu gena unui peste, ca sa reziste la temperaturi mai scazute. Cercetatorii semnalasera ca sobolanii folositi la testarea produsului prezentau niste leziuni la stomac, insa asta n-a oprit aprobarea lui. Din fericire, rosia nu rezista la transport si nu avea gust bun, asa ca a fost eliminata de pe piata. Au urmat-o insa alte si alte plante modificate genetic, care fusesera " inventate" inca din anii 70. Abia in 2001 americanii au inceput sa inteleaga ce se intampla cu hrana lor. O femeie care a ajuns la spital in urma unei puternice reactii alergice a declansat scandalul. Cereau ca macar sa fie etichetate produsele care contin organisme GM (genetically modified), ca sa-si poata exercita dreptul de a alege si de a sti ce mananca.Ce inseamna " modificat genetic"?Exista trei metode prin care este introdusa o gena straina intr-o celula care, fara interventia umana, nu ar fi acceptat-o niciodata. Cine penetreaza peretele celular si invadeaza celula cu ADN-ul propriu? Virusii si bacteriile! Asa ca un virus este " imbogatit" cu gena dorita si lasat sa invadeze celula. De exemplu, o bacterie care provoaca tumori la plante este combinata cu o bacterie din sol in mod natural rezistenta la Round up (insecticidul produs de Monsanto, despre care vei vedea mai multe in filmul de mai jos) si introdusa in celula plantei. Apoi insecticidul este stropit peste cultura. Orice altceva verde de pe camp va muri. Planta modificata genetic e singura care supravietuieste. A doua metoda foloseste electricitatea pentru a se perfoara gauri mici in peretele celular, pe unde se introduce gena straina. Iar a treia este pistolul cu gene care "trage" cu particule de aur incarcate cu ADN-ul modificat. Oricare dintre aceste metode este invaziva, departe de o banala altoire. Chiar daca ce obtii pe urma este, teoretic, tot porumb, bumbac, soia sau grau, nu trebuie sa fii un geniu ca sa realizezi ca... nu va mai fi la fel! Bacteriile, virusii, genele noi fac din planta respectiva un produs diferit, cu alte calitati. Insa cine raspunde pentru efectele secundare?SuperburuienileSemnale de alarma au fost trase de catre diversi oameni de stiinta. Din pacate, universitatile si institutele de cercetare sunt subventionate tot de marile firme producatoare, asa ca e foarte usor sa le inchida gura. Dr. Arpad Pusztai a facut un studiu care arata ca alimentarea sobolanilor cu cartofi GM le diminnueaza imunitatea si le stopeaza cresterea. La doua zile dupa ce si-a facut publice cercetarile, a fost suspendat din functie. John Losey, cercetator la o universitate a descoperit ca 45% dintre omizile pe care le hranea cu polen de porumb GM au murit in mod neasteptat. Munca lui a fost denigrata. Iar exemplele ar putea sa continue! Cert e ca genele mutante nu pot fi perfect controlate. Ca dovada: au aparut in mod spontan superburuienile, plante care s-au adaptat ierbiciudului Round up si nu mai mor. Ca urmare, fermierii trebuie sa stropeasca tot mai mult, si cu substante din ce in ce mai toxice! Si ca ingrijorarea ta sa fie deplina, " micii dumnezei" care fac experiente in laboratoare constata neputinciosi cum anumite gene le scapa de sub control si incep sa se combine in mod aleator!Pacaleala cantitatii" Biotehnologia va rezolva problema foametei mondiale" este sloganul cu care ingineria genetica si-a impus existenta si experientele. Daca ar fi asa, ne-am gandi ca merita, nu? Creste productivitatea, avem mai multa hrana, nu va mai fi foamete pentru generatiile viitoare. Din pacate, e fals! Specialisti in economie arata ca cei 800 de milioane de oameni care sufera de foame LA ORA ACTUALA in lume sunt in situatia aceasta nu din cauza ca hrana e prea putina, ci pentru ca nu au acces la ea! Cu ce il incalzeste pe saracul din Brazilia ca in SUA e supraproductie de porumb? La el oricum n-o sa ajunga niciodata... In timp ce oameni de stiinta, precum Janet Cotter, cercetator in cadrul Departamentului de Stiinta Greenpeace International afirma cu tarie: "Ingineria genetica este o tehnologie inutila, nedorita si care ne contamineaza mediul, ameninta biodiversitatea si prezinta riscuri inacceptabile pentru sanatatea noastra."Ca la noi, la nimeni" Adevarul" afirma ca Romania este cel mai mare cultivator de organisme transgenice din Europa. Iar de curand s-a autorizat si cultivarea porumbului modificat genetic produs de firma Monsanto. Daca ti s-a mai intamplat sa vezi pe cate o eticheta "Garantam ca soia din acest produs nu a fost modificata genetic" este din dorinta producatorului de a-si face reclama. Oarecum ironic, din moment ce se stie deja ca la noi soia GM a scapat de sub control si nici nu se mai poate spune care are si care nu are gene " altfel". In Romania exista o legislatie care prevede etichetarea produselor modificate genetic. Insa... nimeni n-o respecta! A vazut cineva vreo eticheta pe care sa scrie " Acest produs contine plante modificate genetic"? Ce ne ramane de facut? Sa aflam, sa cercetam, sa imprastiem vestea, sa luam atitudine. Pana nu e prea tarziu. Fa-ti timp si urmareste cu atentie filmul de la link-ul de mai jos. Te va pune pe ganduri. De fapt, e mai mult decat ingrijorator! " Copii nostri nu sunt sobolani de laborator" - sau depinde de noi sa nu mai fie...http://www.ecolife.ro/multimedia/filme/86-filme/20-the-future-of-food-viitorul-alimentatieiFoto: Shutterstock