Transpirația nu indică doar faptul că îți este cald sau ai făcut mult efort. Vezi ce poate dezvălui despre sănătatea ta.
„Transpirația conține informații foarte importante despre ce se întâmplă în organismul tău și conține numeroase substanțe – de la ionii de electroți, până la moleculele proteice”, potrivit dr. Ali Javey, profesor la Universitatea din California. Transpirația conține senzori care adună extrem de repede informații despre sănătatea ta.
Dacă transpirația ta miroase foarte urât…
…probabil ești foarte stresată. Ai constatat vreodată că atunci când transpiri la sală, nu miroși foarte tare, iar când te chinui să rezolvi o problemă la birou, lucrurile se schimbă? Acest lucru se întâmplă deoarece cele două tipuri de transpirație sunt produse de glande diferite. Când faci mult efort, transpirația este produsă de glandele endocrine, care se găsesc pe tot corpul și secretă, în mare parte, apă cu sare. Transpirația care apare în urma stresului, însă, este secretată de glandele apocrine, care se găsesc subraț și produc transpirație amestecată cu grăsime, proteine și bacteriile de pe piele.
Dacă transpiri foarte mult…
Cu cât ai un corp mai atletic, cu atât ești mai predispusă să transpiri. Un studiu din 2010, efectuat de cercetătorii japonezi, a arătat că oamenii care fac sport transpiră mai mult și mai repede decât cei care nu fac la fel de multă mișcare. Dacă observi că îți transpiră palmele când ești nervoasă ori că transpiri din senin, s-ar putea să ai o boală care se cheamă hiperhidroză. Mergi la medic dacă observi că transpiri fără motiv, iar el îți va spune ce trebuie să faci ca să ții această problemă sub control.
Dacă transpiri foarte rar…
Nu este o problemă dacă nu transpiri de obicei, însă dacă faci efort, iar pielea ta rămâne uscată, s-ar putea să ai anhidroză. Această afecțiune este, de obicei, transmisă genetic, dar poate apărea și în urma traumelor de la nivelul pielii. Chiar dacă pare o boală ușoară, nu trebuie ignorată, pentru că dacă nu transpiri, corpul nu își mai poate regla temperatura, iar această situație este periculoasă.
Atunci când observi că transpirația lasă urme albe pe piele ori te ustură ochii de la ea, înseamnă că bei destulă apă, dar ai prea puțin sodiu. Când transpirația este sărată, înseamnă că dieta ta este săracă în sodiu, o substanță importantă pentru a rămâne hidratată.