Ce spune stilul de somn despre sănătatea ta

.

Unii oameni sunt mai liniștiți când dorm, pe când alții sunt foarte agitați. Experții în somn de la compania de saltele Simba au analizat datele de la 3.400 de oameni și au descoperit că există nouă tipuri de oameni care dorm.

Cele nouă tipuri sunt, după cum urmează: cel care se foiește, cel care doarme profund, cel care prinde din urmă, cel gânditor, cel matinal, cel care doarme iepurește, cel care e precum o bufniță, cel independent și cel care este maestrul somnului. Iată ce înseamnă fiecare tip în parte, potrivit Glamour:

Oamenii care se foiesc când dorm

Dacă te foiești des când dormi, cel mai probabil nu ai parte de cele cicluri naturale de somn. Pentru că nu poți rămâne mult timp nemișcată și relaxată, somnul tău este periclitat. O soluție recomandată este să faci exerciții de respirație înainte de culcare. Cel mai simplu exercițiu este să inspiri cât numeri până la patru, să ții aerul în piept cât numeri până la șapte, apoi la opt să expiri.

Oamenii care dorm profund

Sunt oameni care dorm profund, pe care nici alarma nu îi trezește. Ei adorm mai greu, așa că au parte de un somn cu adevărat restaurativ mai târziu decât ceilalți oameni. Dacă te găsești în această categorie, încearcă să faci exerciții de întindere înainte de a te pune în pat, pentru a îmbunătăți circulația din corp și pentru a te relaxa, astfel încât somnul tău să fie unul de calitate.

Oamenii care prind din urmă somnul

Multă lume se încadrează în acest tipar. Dacă te culci târziu, te trezești devreme, iar în weekend cauți să recuperezi somnul pierdut, atunci corpul tău ajunge să fie dezorientat și să nu mai înțeleagă nimic, neexistând o rutină. O posibilă soluție este un somn de după-amiază – ideal ar fi să fie înainte de ora 14:00 – care să nu dureze mai mult de jumătate de oră.

Oamenii gânditori

În această categorie intră persoanele care nu reușesc să adoarmă – iar când adorm, se trezesc mai devreme decât și-ar dori. Dacă te încadrezi aici și vrei să eviți problemele inevitabile de oboseală, caută să iei pauze scurte în timpul zilei. Seara, fă ceva complet diferi față de ce faci la muncă – dacă stai toată ziua la birou, mergi la sală, iar dacă ești pe fugă toată ziua, citește o carte în tihnă.

Oamenii matinali

Acești oameni se trezesc foarte devreme, astfel încât nu prind mereu cele opt ore recomandate de somn. Ei se simt obosiți seara, dar dimineața se trezesc cu ușurință. Dacă și tu ești o fire matinală, cel mai bine este să îți asculți corpul și să te culci atunci când simți că te doboară oboseala, fără să încerci să îți depășești limitele.

Oamenii care dorm iepurește

Cei din această categorie se trezesc repede și de mai multe ori, la cel mai mic zgomot. Astfel, chiar dacă dorm opt ore, la final organismul lor nu va fi restaurat așa cum se cuvine. În cazul în care te regăsești printre ei, caută să îți îmbunătățești condițiile de somn pe cât posibil – investește în draperii groase, ia-ți dopuri de urechi și măști de dormit pentru ochi.

Oamenii cu program de bufniță

Sunt practic opușii celor matinali. Ei se simt obosiți abia noaptea târziu, de multe ori după miezul nopții. Dimineața, când sună alarma, ei nu vor fi avut parte de un somn corect, de opt ore. Dacă ești precum o bufniță, încearcă să te culci cu o oră mai devreme decât te-ai culca în mod normal, iar înainte de somn să faci niște exerciții fizice ușoare, care să te ajute să adormi mai ușor.

Oamenii independenți

Aici este vorba despre oamenii care nu au un program constant – se culcă târziu și se trezesc târziu, se culcă devreme și se trezesc târziu, se culcă târziu și se trezesc devreme și tot așa. Corpul nu are timp să se obișnuiască cu toate schimbările. Poate și tu ai un asemenea program haotic – soluția este să încerci o săptămână să te culci și să trezești la ore fixe; schimbarea va fi clară.

Oamenii maeștri ai somnului

În această categorie intră doar cei norocoși. Sunt acei oameni care se culcă și se trezesc la ore constante, care reușesc să doarmă câte opt ore pe zi. Adorm ușor, visează și se trezesc în mod natural, simțindu-se odihniți și gata să facă față unei noi zile. Dacă și tu ești așa, atunci învață-ne și pe noi care este secretul tău.

Sursa foto: 123rf.com

Iată și câteva curiozitati despre somn

Vezi și cum să dormi 8 ore în 4 ore și să te odihnești bine!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton