Pielea este un factor foarte important, când vine vorba despre sănătatea ta. Află cum poți afla ce boli ai, în funcție de aspectul celui mai mare organ.
Dermatologii susțin că pielea transmite semnale de alarmă, atunci când ceva este în neregulă cu organismul tău. „Aproape orice boală poate fi detectată privind pielea. Când ceva nu funcționează în interior, indiciile încep să apară la suprafață”, susține medicul Francesco Fusco de la Centrul Medical „Muntele Sinai” din new York, potrivit oprah.com. Privește-ți pielea cu atenție și vezi ce boli ai putea să ai.
Pete maro, cu aspect de catifea, pe piele
Numită acanthosis nigricans, această decolorare apare, de obicei, în cutele de pe abdomen, la subraț și la gât și este un simptom timpuriu al diabetului tip 2. Dacă observi așa ceva pe piele, mergi la un internist și fă-ți un test de măsurare a glicemiei.
Înroșirea pielii de pe picioare
Atunci când sângele ajunge în picioare, venele trebuie să îl împingă înapoi, spre inimă. Venele care nu funcționează bine nu mai pot participa normal la circulație, iar sângele se adună în picioare și provoacă apariția unor pete roșii și umflarea lor. Această problemă poate avea numeroase cauze, așa că trebuie să vezi un medic când observi simptomele.
Piele uscată și ternă
Pielea uscată este, de obicei, un semn de lipsă de Omega 3 și acizi grași. Omega 3 este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce pielii, dar are și rolul de a sprijini funcțiile cerebrale, reduce inflamația și scade riscul de boli ale inimii, cancer și artrită. Lipsa de Omega 3 încetinește exfolierea naturală a pielii, ducând la uscarea ei și chiar la apariția mătreții.
Dacă observi așa ceva pe piele, înseamnă că ești predispusă la fracturi ale oaselor. Un studiu efectuat pe 114 femei aflate la menopauză a arătat că cele care aveau mai multe riduri pe gât și față aveau o dentisate mai scăzută a oaselor din șolduri, coloană și călcâi. Colagenul din piele este același cu cel din oase, iar lipsa lui se manifestă atât prin apariția ridurilor, cât și prin deteriorarea oaselor. Nu trebuie, însă, să intri în panică, pentru că medicul tău îți poate prescrie medicamente pe bază de calciu și vitamina D, care să îți întărească oasele.
Mâncărimi intense
Mâncărimea intensă, care nu trece, poate semnala apariția cancerului limfatic. Trebuie să îți pui semne de întrebare când mâncărimea se simte ca și cum ar fi sub piele și nu îți trece cu nicio cremă. Dacă acest simptom este însoțit de umflarea nodulilor limfatici, pierdere inexplicabilă în greutate, dificultăți în respirație și oboseală, mergi la medic.
O pată roșie pe față, în formă de fluture, este unul dintre primele semne de lupus, așa că vizita la medic este absolut necesară când te confrunți cu așa ceva.