De obicei, medicii folosesc sângele sau urina pentru a depista anumite boli. Dar firul de păr poate oferi informaţii mai cuprinzătoare şi mai corecte despre sănătatea ta.
Analiza minerală tisulară (AMT) a firului de păr este un test ce măsoară conţinutul de minerale al unui fir de păr. Ea arata o medie a nivelurilor prezente în corpul tău în ultimele săptămâni. Care sunt avantajele?
De ce nu ajunge o analiză de sânge? Sângele este doar un mijloc de transport, ne-a explicat dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist, de la clinica de nutriţie Kilostop. Dacă un anumit mineral este la nivelul optim în sânge, asta nu înseamnă că el ajunge şi în celule. Mai mult, rezultatele analizelor de sânge variază mult de la o zi la alta şi chiar de la o oră la alta. În schimb, firul de păr oferă informaţii cuprinzatoare şi foarte exacte. Chiar dacă este ţesut mort, el conţine minerale, ca orice alt ţesut al organismului. Aceste minerale se depun pe măsură ce firul creşte şi rămân în el, formând o amprentă minerală a fiecărui organism. Este ca şi cum ai face o biopsie, numai că nu se prelevează ţesuturi vii, deci nu e nevoie de intervenţii chirurgicale, anestezie şi nu simţi durerea.
La ce ajută?
AMT oferă o mulţime de informaţii despre corpul tău: profilul metabolic, nivelul de energie şi stres, activitatea hormonală, sistemul imunitar. Dr. Panainte ne-a spus că AMT s-a dovedit de multe ori utilă în cazul pacienţilor care se simt obosiţi, lipsiţi de energie şi totuşi au analize de sânge perfecte. La ei, mineralele sunt la nivele optime în sânge dar nu ajung în celule, unde ar trebui să fie folosite. Nu trebuie sa fii bolnav ca să-ţi faci analiza. Ea se adresează tuturor celor care vor să ştie mai multe despre corpul lor, despre nutriţia şi modul de viaţă ideal. Rezultatul îţi arată ce ai de făcut ca să te simţi mai bine şi să dai randament maxim în viaţa de zi cu zi.
De ce sunt atât de importante mineralele? Pe de o parte, există mineralele nutriţionale (magneziu, fier, calciu, zinc, etc.), de care corpul uman are nevoie ca să supravieţuiască şi orice deficienţă îşi spune cuvântul. Arteroscleroza, hipertensiunea, migrenele, candidoza, depresia, letargia, infertilitatea, anxietatea, anemia, hipovitaminozele, obezitatea sunt doar câteva din bolile asociate cu deficitul sau excesul de minerale nutriţionale.
Pe de altă parte, există minerale toxice (mercur, plumb, aluminiu, arsenic), care nu ar trebui să depăşească anumite nivele. Dacă AMT arată un nivel mare de plumb va trebui să găseşti împreună cu medicul sursa intoxicaţiei şi să o elimini. Mineralele toxice sunt vinovate pentru malformaţiile congenitale, disfuncţiile sistemului nervos şi digestiv, erupţiile cutanate aparent inexplicabile şi multe altele. Uneori efectele sunt subtile şi intoxicatiile pot rămâne nedescoperite pentru mult timp.
Având la dispoziţie o analiză completă a mineralelelor din corpul tău, medicul îţi poate indica o modalitate de tratament a afecţiunilor tale, o dietă personalizată care să-ţi asigure o stare de bine, suplimentele alimentare de care ai nevoie şi modalităţile de a evita substanţele toxice.
Pentru pacient, e foarte simplu. Pur şi simplu ţi se taie o meşă de păr dinspre ceafă, la o anumită distanţă de scalp, iar o porţiune din el este trimisă la laborator. Pentru că în România nu există un laborator care sa facă AMT, mostra se trimite în Statele Unite. Dacă analiza arată anumite carenţe sau excese, ea ar trebui repetată la câteva luni, pentru a vedea dacă tratamentul prescris a avut efectele dorite.
Rezultatul îl primesti sub forma unui raport detaliat ce conţine mai multe elemente. În prima parte sunt graficele care indică nivelele mineralelor şi interpretarea lor, cu posibilele probleme pe care le pot crea excesele şi carenţele. Iar în a doua parte sunt recomandări de dietă cu alimentele care trebuie consumate mai mult sau care trebuie evitate.
Cât costă?
La clinica de nutritie Kilostop, analiza minerală tisulară a firului de păr costă 291 sau 396 lei, în funcţie de modalitatea aleasă pentru expedierea mostrei în Statele Unite.