O femeie normală pierde lunar între 30 și 40 mililitru de sânge în fiecare lună în timpul menstruației. Unele femei au o menstruație mai abundentă, așa că pot pierde ceva mai mult, aproape de 60 de ml.
Crampele menstruale apar când uterul se contractă, cu cât sunt mai puternice, cu atât durerea crește. Nu foarte multe persoane știu că aceste crampe sunt de două tipuri. Dismenoree primară și dismenoree secundară. Cea primară se simte în partea de jos a abdomenului, pe când cea secundară se simte în spate, șolduri și pulpe.
De cele mai multe ori, dismenoreea secundară este strict legată de alte afecțiuni ale aparatului reproducător feminin, cum ar fi endometrioza și fibromul.
Culoarea sângelui menstrual poate spune multe despre sănătatea unei femei. Sângele de culoarea gemului de căpșuni poate indica un nivel mai scăzut al estrogenilor. Sângele de culoarea afinelor congelate poate indica un nivel ridicat al estrogenilor.
Este normal ca spre sfârșitul perioadei menstruale, sângele să capete o culoare mai închisă.
Un amestec de sânge roșiatic și verde însoțit de un miros neplăcut poate indica prezența unei boli cu transmitere sexuală.
O menstruație foarte lichidă, apoasă poate fi semn că ai o deficiență de fier.
Înainte să tragi concluzii greșite legate de sănătatea ta, trebuie să ai în vedere și ce medicamente iei și care este nivelul tău de stres. Cel mai bine ar fi să îți consulți medicul de familie.
Sursa foto 123rf
Citește și Ce spune despre tine vârsta la care ai avut prima menstruație
Citește și Ce să faci ca să ai o menstruație mai puțin abundentă