Subvarianta Omicron BA.2 este mult mai transmisibilă decât varianta principală a tulpinii Omicron, iar epidemiologii avertizează că în curând este posibil să ne confruntăm cu valul 6 al pandemiei de COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății susține că subvarianta Omicron BA.2 reprezintă aprozimativ 20% din cazurile la nivel mondial. În România, aceasta ar reprezenta 9% din totalul cazurilor de COVID-19 cu varianta Omicron, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Până la data de 20 februarie 2022 au fost confirmate 2519 cazuri cu varianta Omicron.
Până în prezent, dintre cele 2519 cazuri cu varianta Omicron, la 226 a fost detectată subvarianta BA.2 (9%), se arată în comunicatul INSP.
Studiu japonez despre noua variantă de Omicron
Potrivit unui studiu efectuat în Japonia, subvarianta Omicron BA.2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA.1. În plus, aceasta ar putea genera forme la fel de grave ca varianta Delta.
Cercetarea mai arată că această subvariantă ar fi rezistentă la unele antivirale sau la tratamentul cu anticorpi monoclonali.
Subvarianta BA.2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări. (…) Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări (…) Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA.2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a declarat în urmă cu câteva zile medicul epidemiolog Emilian Popovici, potrivit Antena 3.
Cercetătorii susțin că BA.2 a suferit multe mutaţii în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. De asemenea, acesta ar avea zeci de modificări genetice față de tulpina originală Omicron.
După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (…). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul, potrivit Adevărul. Acesta mai susţine că aceste constatări demonstrează că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat cu atenție.
Simptomele provocate de subvarianta Omicron BA.2 ar fi asemănătoare cu cele ale variantei inițiale, BA.1, însă ar putea fi mai severe.