Nu e nimic greșit să îți exprimi durerea sau fericirea prin lacrimi. Oamenii care plâng des poartă un stigmat, acela că sunt prea sensibili, nebuni sau slabi. De ce crezi că plângem? Ce se întîmplă cu noi când și după ce plângem?
Lacrimile sunt medicament
Nu, nu sunt antibiotice, dar conțin lisozimă, un agent antibacterian care ne ajută să prevenim îmbolnăvirile (cum ar fi răcelile).
Sunt eliberați hormoni
În momentul în care îți vine să plângi anumiți hormoni sunt vărsați în sistemul endocrin pentru a pregăti glandele lacrimare.
Luptă sau fugi
Indiferent dacă plângi de fericire, de tristețe sau de durere în organism se eliberează hormonului stresului – cortizol. Acesta te va face să fii în starea pe care americanii o numesc ”fight or flight” (luptă sau fugi).
Ți se pune un nod în gât
Nu știu dacă ai observat, dar atunci când plângi ți se pune în nod în gât. Acest fenomen se numește ”senzația Globus – Globus hystericus” și se pare că se datorează stării de anxietate.
Respingi bărbații
Un studiu făcut la Weizmann Institute of Science din Israel a arătat că la vederea unei femei plângând sau chiar a mirosului unei femei care plânge, bărbaților se scade dorința sexuală.
Bine ai venit, hormonul fericirii!
Câteodată, după ce plângi ai senzația că te refaci după un antrenament serios? E din cauza faprului că organismul tău eliberează endorfine – hormonii fericirii. Vestea bună este că aceștia ne fac să ne simțim mai bine și reduc durerea.
Lăcrimezi mai mult decât ai crede!
Chiar dacă nu plângi în fiecare zi, organismul tău produce în jur de 200 ml de lacrimi. De cele mai multe ori, acestea ajung în nas.
Citește și O fetiță a oprit o femeie pe stradă pentru a-i admira rochița. S-a terminat cu lacrimi
Citește și Un trandafir cumpărat unei fetițe a adus lacrimi în ochii unui bărbat
Sursa foto 123rf