Ce se întâmplă în organismul tău atunci când bei ceai verde. Beneficiile consumului acestui tip de ceai

.

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Indiferent că este verde, negru sau oolong, toate aceste tipuri de ceai provin de la aceeași plantă, Camellia sinensis. Când se produce ceai verde, frunzele de ceai sunt imediat aburite pentru a preveni fermentarea și pentru a menține frunzele verzi. De mii de ani, medicina orientală a recomandat ceaiul verde pentru beneficiile sale. Acum, cercetările moderne demonstrează nenumăratele moduri în care ceaiul verde îmbunătățește sănătatea și bunăstarea — de la reducerea grăsimii corporale și a nivelului de zahăr din sânge până la creșterea sănătății creierului.

Ce se întâmplă în organism când bei ceai verde

Ceaiul verde are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Consumul acestui tip de ceai reduce nivelul de zahăr din sânge, ajută la reducerea grăsimii corporale și are proprietăți anti-cancer. Au fost publicate peste 5.000 de studii despre ceaiul verde și cancer, inclusiv studii clinice umane, studii pe populație și analize de laborator.

Majoritatea acestor studii notează că polifenolii din ceaiul verde și alți compuși bioactivi prezenți în ceaiul verde pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colorectal, hepatic, ovarian, de prostată, oral și de piele.

Cercetătorii cred, de asemenea, că polifenolii ajută la uciderea celulelor canceroase și pot proteja celulele sănătoase de pericolele care cauzează cancer.

Citește și: 10 băuturi detoxifiante care te ajută să slăbești. Cum să le prepari acasă

Citește și: Mihaela Bilic, alimentul care te hidratează și hrănește, fără pericol pentru siluetă: „Are și efect probiotic”

Beneficiile consumului de ceai verde

Ceaiul verde ajută la sănătatea pielii

Potrivit unui studiu recent din 2023, polifenolii din ceaiul verde ar putea ajuta la protejarea pielii împotriva luminii UVB – adică cancerele de piele melanom și nonmelanomic. Aceste efecte au fost observate atât local, cât și oral.

Aceasta nu este prima descoperire legată de ceaiul verde și sănătatea pielii. Un raport mai vechi din 2012 a constatat că suplimentarea cu ceai verde poate ajuta la acnee, rozacee și alte complicații legate de piele.

Aduce un plus de antioxidanți

Fiind o formă nefermentată de ceai, ceaiul verde oferă mai multe catechine benefice decât ceaiul negru sau ceaiul oolong, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, potrivit eatthisnotthat.

Catechinele sunt o subcategorie de flavonoide care se găsesc în concentrație mare în mod natural în frunzele plantei Camellia sinensis.

Există patru catechine principale în ceai: epicatechin (EC), epicatechin-3-galat (ECG), epigalocatechin (EGC) și epigalocatechin-3-galat (EGCG). Dintre aceste catechine, EGCG și EGC se găsesc în cea mai mare concentrație în ceaiul verde și au făcut obiectul majorității studiilor.

Catechinele antioxidante sunt prezente și în alte alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi merele, fructele de pădure și cacao.

Citește și: Alimente care te răcoresc instant pe timp de vară. Hidratează și ajută la reglarea temperaturii corpului

Citește și: Ce alimente și băuturi sunt de evitat pe timp de caniculă. Lista produselor care duc la deshidratare

Ceaiul verde este bun pentru creier

Dacă cauți modalități de a-ți menține creierul tânăr pe măsură ce înaintezi în vârstă, ia în considerare adăugarea de ceai verde în dieta ta. În cadrul unui studiu clinic, participanții care au luat zilnic un supliment cu extract de ceai verde și L-teanină extrasă din ceai au înregistrat îmbunătățiri ale deficiențelor cognitive ușoare. Într-un test de atenție și de măsurare auto-raportată a vigilenței, memoria s-a îmbunătățit în cazul celor care au consumat ceai și nu placebo.

Într-un alt studiu publicat în Frontiers în Aging Neuroscience, s-a demonstrat că ceaiul verde îmbunătățește memoria și funcția executivă la adulții în vârstă și, de asemenea, s-a dovedit că ajută la reducerea stresului oxidativ.

Ajută la prevenirea diabetului de tip 2

Numeroase studii arată că ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a riscului de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că ceaiul verde ajută la creșterea sensibilității la insulină, astfel încât insulina pe care o produce pancreasul tău poate menține mai eficient nivelul normal de zahăr din sânge.

Ceaiul verde ajută la protejarea celulelor care produc insulină, iar flavonoidele din ceai pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi dăunători și la atenuarea inflamației.

Ceaiul verde este bun pentru inimă

Studiile au arătat că ceaiul verde îmbunătățește nivelul de colesterol total și LDL (colesterol rău), doi factori majori de risc pentru bolile de inimă.

Într-un studiu referitor la populație, la care au participat peste 40.000 de japonezi adulți, ce au fost urmăriți zilnic timp de 11 ani, rezultatele au raportat că consumul a mai mult de 5 căni de ceai verde pe zi a scăzut riscul de deces al unui atac de cord sau al accidentului vascular cerebral cu 26% , în comparație cu subiecții care au raportat că au băut mai puțin de o cană pe zi de ceai verde.

Un alt studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a constatat că consumul de ceai verde de trei sau mai multe ori pe săptămână poate îmbunătăți semnificativ sănătatea generală a inimii.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton