Ce se întâmplă când pui leuștean în ciorbă. Efectele secundare mai puțin știute

.

Leușteanul se numără printre ingredientele nelipsite din bucătăria tradițională românească. Este o plantă ce se impune prin mirosul și aroma îmbietoare, dar foarte pregnante, ce ne trimit de cele mai multe ori cu gândul la ciorbele mamei sau ale bunicii.

Leușteanul se remarcată prin gustul specific, inconfundabil și are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dar, atenție! Dacă este folosit de persoanele care au anumite afecțiuni, este posibil să creeze probleme.

Ce efecte secundare ale leușteanul

Leușteanul este o plantă ce, în general, poate fi consumat fără probleme de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există și excepții.

Persoanele alergice la plantele din familia Apiaceae (cum sunt  pătrunjelul sau morcovul) trebuie să fie atente și la consumul de leuștean, pentru că există riscul apariției reacțiilor alergice.

Femeile însărcinate sunt sfătuite să consume leuștean cu moderație, întrucât acesta poate stimula contracțiile uterine. Și se recomandă evitarea suplimentelor cu leuștean pe parcursul alăptării.

Leușteanul este contraindicat și persoanelor care au probleme cardiace sau renale

Citeşte şi: Leușteanul, beneficii pentru sănătate și rețete aromate

Citește și: Leuşteanul te scapă de balonare

Citește și: Ceai de leuștean pentru slăbit

Citeşte şi: Cori Grămescu: Ce alimente eviți și ce mănânci dacă ai fost diagnosticată cu hipotiroidism

Având calități diuretice, leușteanul este contraindicat și persoanelor care au probleme cardiace sau renale – insuficiență cardiacă, insuficiență renală.

De asemenea, se consideră că leușteanul ar putea contribui la creșterea cantității de sodiu din organism și, implicit, duce la mărirea tensiunii arteriale.

Care sunt beneficiile leușteanului

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă din familia Apiaceae, originară din Iran și Afganistan, dar care se cultivă în regiunile temperate din întreaga lume. De-a lungul timpului, cu scop medicinal, leușteanul a fost folosit ca diuretic și ca antibacterian.

Această plantă este bogată în substanțe nutritive (calciu, potasiu, sodiu, vitamina A, vitamina C, vitamine din grupul B, fier, zinc, iod și diverși aminoacizi esențiali) ale căror principii active acționează la nivel terapeutic asupra aparatului respirator, a aparatului uro-excretor, a sistemului endocrin și a celui imunitar.

Dacă este consumată frecvent, planta ajută eficient și la prevenirea unor boli.

Astfel, la nevoie și la indicațiile unui specialist în sănătate și nutriție, leușteanul poate reprezenta un remediu eficient în cazul unor afecțiuni, precum indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale.

Proprietățile nutritive ale leușteanului contribuie și la alinarea durerilor menstruale.

Se știe că planta are efect antibacterian, astfel, conform unui studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, consumul regulat de leuștean poate contribui în lupta împotriva infecțiilor cu bacetrii periculaose precum Escherichia coli (E. coli), Salmonella sau Helicobacter pylori.

Uleiul obținut din leuștean scade hipertensiunea arterială și stimulează diureza. Iar ceaiul preparat din semințe de leuștean alină rapid durerile de stomac.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare iulie 24, 2023 5:06 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale