Ce au în comun durerea unui deget de la picior, durerea din pulpă, durerea de călcâi, cea de genunchi, de șold, de șale, de ceafă și durerea de cap? Toate pot fi cauzate de purtarea frecventă a pantofilor cu tocuri înalte.
E suficient să faci o plimbare de 10 minute prin mall, ca să te convingi de faptul că eleganța zilelor noastre e asociată, indiferent de momentul zilei, cu o pereche de pantofi înzestrați cu tocuri înalte, foarte înalte sau exagerat de înalte. Pentru un ortoped, e ca și cum și-ar viziona viitorul lot de paciente, căci multe dintre victimele modei ajung, din păcate, să se trateze de diverse afecțiuni osteoarticulare numai și numai din cauza cocoțării pe tocuri.
Fiecare picior al tău e format din 26 de oase mari, 33 de articulații, 107 ligamente, 19 mușchi și o mulțime de tendoane. Văzând această înșiruire de cifre, cu siguranță îl vei înțelege pe Leonardo Da Vinci, care spunea că piciorul uman este o capodoperă de inginerie și o adevărată operă de ară.
Picioarele tale sunt proiectate să-ți ofere echilibru și forță în timp ce mergi sau alergi, pe cele mai diferite tipuri de suprafețe.
Din punct de vedere funcțional, află că fiecare talpă a ta atinge solul de aproximativ 1 200 de ori, pe parcursul unei plimbări de un kilometru.
Distanța medie pe care o parcurgi pe jos, zi de zi, este de aproximativ 7,5 km, ceea se se traduce în 8 000 – 10 000 de pași pe zi.
Când pășești, piciorul tău suportă o forță echivalentă cu o dată și jumătate greutatea ta corporală. Când alergi, această forță crește de trei-patru ori.
Ai nevoie de încălțăminte confortabilă
Cu o asemenea sarcină de care picioarele tale trebuie să se achite într-o zi obișnuită, nu trebuie să fii mare analist ca să-ți dai seama cât de important este să ai o încălțăminte confortabilă. Iar acum imaginează-ți că această imensă presiune, în loc să fie repartizată relativ egal între cele 26 de oase, e exercitat` preponderent asupra bazei degetelor de la picioare. Purtatul tocurilor înalte creează distorsiuni biomecanice și un stres inutil asupra încheieturilor, genunchilor, bazinului și chiar asupra întregii coloane vertebrale. Corpul tău, din cap și până în călcâie, nu e altceva decât un șir de angrenaje. Funcționarea optimă a acestuia depinde de fiecare ”rotiță” din mecanism.
Dacă articulațiile piciorului sunt suprasolicitate din pricina înălțimii tocurilor de la pantofi, poți fii sigură că restul lanțului de oase, mușchi, ligamente și tendoane e obligat să preia din sarcinile. Iar acest lucru, în timp, va duce la suprasolicitare și funcționare defectuoasă.
Uneori, efectul se propagă la mare distanță de locul suprasolicitării. Purtatul intensiv al tocurilor se poate traduce într-o încordare cvasipermanentă a mușchilor cefei, ceea ce comprimă terminațiile nervoase, de unde pot apărea dureri cronice de cap. Unde dai și unde crapă, nu?
Comparând suferințele picioarelor, femeile au de patru ori mai multe probleme decât bărbații, iar tocurile au desigur o mare parte din vină.
Articolul acesta nu se vrea a fi neapărat o pledoarie anti-tocuri. Toate necazurile menționate se referă la purtatul INTENSIV al tocurilor. Vei spune că, asta e, tu n-ai încotro, lucrezi într-un loc în care ținuta office este obligatorie. Caută mai cu atenție printre tendințele modei, indiferent de sezon, și cu siguranță vei găsi ținute decente, suficient de ”oficiale”, care să nu includă neapărat pantofi cu toc. Iar dacă chiar trebuie, încearcă să nu fie o obligație zilnică.
Cum probezi pantofii
- Străduiește-te să porți tocuri cât mai rar.
- Când mergi să-ți cumperi pantofi, să fie după-amiază sau seara, când ai picioarele puțin umflate, din cauza acumulării diurne de fluide. Altfel, niște pantofi cumpărați dimineața s-ar putea să te strângă seara.
- Nu cumpăra încălțăminte fără să o probezi. Iar atunci când probezi, stai în picioare, nu așezată.
- Nu uita să porți cele mai groase șosete pe care le-ai putea purta la acea pereche de încălțăminte.
- Încearcă ambii pantofi. Chiar dacă ți se oferă la probă unul singur, cere-l și pe celălalt.
- Ai grijă de greutatea ta. Gândește-te că toate kilogramele în plus sunt suportate de picioarele tale.
- Consumă cât mai multe alimente neprocesate, care să-ți mențină în bună stare de funcționare sistemul circulator. Cele mai rele pentru vasele de sânge sunt grăsimile hidrogenate și zahărul. Încearcă să le eviți pe cât posibil.
Sursa foto
Citește și
De ce să-ți lipești degetele de la picioare când porți tocuri.
Ce se întâmplă când nu mai porți tocuri.
Ultima modificare aprilie 29, 2022 11:22 am