Chiar dacă nu e încă vremea rochițelor și a pantalonilor scurți, primii ghiocei ne duc imediat cu gândul la zilele mai călduroase ce vor veni. Și cum primăvara e o perioadă a renașterii și regenerării, suntem mai atenți la corpul nostru și încercăm să ne reintrăm rapid în formă după sezonul rece, mai static prin natura lui. Fie că vrei să scapi de cele câteva kilograme în plus din timpul iernii sau să dai un boost de vitalitate organismului tău, iată câteva sfaturi de la Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, lector la Fundația Calea Victoriei.
Mai multe despre ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă puteți afla la Atelierul de Nutriție.
-
Zahărul nu este prietenul tău
Te întrebi dacă există dulciuri sănătoase? Dulciurile sănătoase sunt cele mici și rare. 😉 Toate dulciurile fac bine la starea de spirit, dar toate fac rău dacă sunt consumate în exces. Chiar și cele cu îndulcitori artificiali îți pot face probleme. Un desert sănătos, consumat la sfârșitul mesei, poate fi ciocolată neagră, poate fi o prăjitură îndulcită cu fructe uscate, poate fi un fruct.
Dulciurile din bucătăria vegană sunt deosebit de savuroase și arată extraordinar de bine, însă nu trebuie să înțelegem că putem consuma porții nelimitate. O mică felie de tort sau o bomboană este de ajuns. Orice este dulce presupune calorii multe pe volum mic, presupune declanșarea unor procese metabolice și neuroendocrine care trebuie limitate. Nu rezolvăm problema înlocuind un dulce cu altul, important e să limităm consumul de zahăr.
-
Fructe și legume, dar nu în exces
Evită comportamentele extremiste. Sunt momente potrivite sau nepotrivite în viață când poți vira către o dietă exclusiv vegană, din fructe și legume. Acest lucru ar trebui să aibă la bază multe motive iar corpul să ”ceară” efectiv acest lucru, ca să se simtă bine și să se adapteze. În niciun caz nu este recomandată o schimbare bruscă de alimentație. Dieta vegană pe termen scurt, cum este postul, reprezintă cea mai bună abordare.
Evită produsele ”speciale de Post” oferite de marile lanțuri de magazine, aceste produse sunt intens procesate, conțin mulți aditivi alimentari pe care n-ar trebui să-i invităm în corpul nostru. Consumă legume proaspete, cereale integrale, uleiuri presate la rece și porții rezonabile de fructe. Și nici nu te gândi la margarină, indiferent de marcă și mesajele promoționale.
-
Fructele și legumele exotice
Produsele exotice vin de departe și ca să arate bine după un drum lung, de cele mai multe ori sunt ”ajutate”. Aceste ajutoare pot fi substanțe chimice, hormoni de creștere etc. Este important să nu exagerăm cu consumul acestor produse, să le spălăm foarte bine înainte de consum, cu apă rece și chiar cu peria, să le lăsăm 1-2 minute în apă rece pentru ca reziduurile chimice să fie înlăturate. Putem chiar să folosim bicarbonat sau oțet în apa de clătire.
Roșiile de iarnă din supermarket sunt legume de extrasezon și nu pot fi comparate cu roșiile ce cresc vara într-un sol fertil de lângă orașul tău. De altfel, gustul și textura lor neplăcută, lipsa mirosului specific și uniformitatea „indivizilor ar trebui să îți dea de gândit.
Ruxandra Pleșea este medic nutriționist și lector al Fundației Calea Victoriei unde susține Atelierul de nutriție ”Suntem ceea ce mâncăm”.