Vestea că vei avea un copil te-a făcut să crezi că acum poţi mânca orice şi, eventual, oricât. Lucrurile nu stau chiar aşa. De fapt, există o listă întreagă de alimente pe care va trebui să le ocoleşti în următoarele nouă luni din viaţa ta. Unul dintre cele mai întâlnite mituri referitoare la alimentaţia unei gravide este că ea trebuie să mănânce „pentru doi“. L-am întrebat pe dr. Dan Florin Străjean, specialist obstetrician la Centrul Medical Academica, ce şi cât e corect să mănânce o femeie însărcinată şi vă împărtăşim ce am aflat.
Mănâncă puţin şi des
Pe măsură ce fătul creşte şi sarcina evo-luează, cresc şi necesităţile nutriţionale ale gravidei, dar ideea că „o gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi“ nu mai este considerată validă astăzi. În general, o femeie însărcinată trebuie sfătuită să aibă o alimentaţie diversificată, fără restricţii speciale. Dr. Străjean recomandă oricărei femei însărcinate ca, în primul trimestru, să mănânce puţin şi des – alimentele care îi plac şi care nu îi provoacă greţuri – şi să se hidrateze corespunzător. După ce depăşeşte această perioadă mai dificilă, gravida are adesea un apetit crescut şi „pofte“. În privinţa acestora, e bine de ştiut că ele nu ascund un deficit nutriţional şi că ţin mai degrabă de starea de spirit. În ultimele luni de sarcină se ia cel mai mult în greutate. Din trimestrul al doilea, specialistul de la Academica Medical recomandă o suplimentare a dietei gravidelor cu fier, mine-ral important pentru buna funcţionare a globulelor roşii, pentru a preîntâmpina sau corecta „anemia de sarcină“.
Citește și: Calculator de sarcina: cum iti calculezi saptamanile de sarcina si data la care vei naste
Alimente nepotrivite
Alimentele considerate nepotrivite în dieta normală a unei persoane nu trebuie privite altfel în cursul sarcinii, spune medicul. De exemplu, o femeie cu diabet nu are voie să mănânce dulceaţă nici în mod obişnuit şi nici dacă este însărcinată.Ba chiar există câteva alimente care pot pune în pericol evoluţia normală a sarcinii. Astfel, ceaiurile care cresc contractilitatea uterină, precum ceaiul de cruşin sau ceaiurile diuretice, care pot modifica balanţa hidrică, nu ar trebui consumate în sarcină. Brânzeturile fermentate, afumăturile, peştele marinat, maioneza cu ou crud şi alte alimente care nu sunt procesate ar trebui evitate din cauza riscurilor de transmitere a unor infecţii. Consumul de peşte oceanic ar trebui limitat, deoarece poate conţine cantităţi mari de mercur, toxic pentru făt. Însă, consumul de peşte de apă dulce e bine-venit, datorită conţinutului crescut de proteine de bună calitate şi de acizi graşi antioxidanţi care se găsesc în peşte. CE MĂNÂNCĂ O GRAVIDĂ VEGETARIANĂ Gravidele vegetariene trebuie să-şi asigure necesarul de proteine din alte surse de alimentaţie decât carnea, ouăle şi lactatele. Deoarece la această categorie de gravide apare frecvent carenţa de fier, Dr. Străjan le sfătuieşte să consume alimente de origine vegetală bogate în proteine şi fier, precum spanacul, fasolea, lintea şi grâul încolţit. O altă sursă bună de nutrienţi de calitate e reprezentată de oleaginoase: nuci, alune, seminţe. Acestea sunt bogate şi în acizi graşi benefici.