Organele noastre interne reuşesc să funcţioneze perfect, doar atunci când le oferim condiţiile necesare. O alimentaţie echilibrată, odihna suficientă şi mişcarea sunt principalele elemente de care corpul nostru are nevoie.
Ce înseamnă alimentaţie echilibrată?
Nimeni nu spune că trebuie să mănânci doar fructe şi legume, carne slabă, cereale ori nuci şi seminţe. Din când în când, te poţi răsfăţa cu o prăjitură sau orice altceva îţi place. Secretul unei alimentaţii echilibrate stă în moderaţie şi înseamnă, de fapt, să iei decizii alimentare corecte. Aşa cum nu e bine să te abţii mereu de la ceea ce pofteşti, la fel nu este bine nici să faci excese.
Specialiştii ne recomandă mereu fructele şi legumele, şi în general produsele cât mai naturale şi mai neprocesate, tocmai pentru că ele ajută la crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a organismului. Chiar şi atunci când vrei să-ţi detoxifici corpul, sau poate un anumit organ care ţi-a creat probleme, tot la alimente ar trebui să apelezi. Pentru că organismul nostru nu are nevoie decât de puţină grijă din partea noastră, în rest este conceput de aşa natură încât să se refacă singur.
Iată care sunt alimentele cele mai potrivite pentru o cură de detoxifiere, pentru diverse organe sau părţi ale corpului nostru:
Pentru curăţarea sângelui, specialiştii recomandă sfecla roşie, usturoiul, legumele verzi sau ghimbirul.
Dacă vrei să-ţi ajuţi ficatul să funcţioneze mai bine, o cură de detoxifiere pentru acesta presupune consumarea de avocado, anghinare, ceai verde, citrice, dar şi legume verzi.
Sistemul nostru limfatic este, de fapt, o reţea care, dincolo de toate schimburile sale de substanţe de la nivelul organelor, ne ajută să ne menţinem imunitatea crescută. De aceea este esenţial să funcţioneze bine. Pentru o cură de detoxifiere a sistemului limfatic, specialiştii ne recomandă consumul de fructe şi legume roşii, fructe şi legume verzi, dar şi peşte ori carne de vită.
Dacă ai probleme cu rinichii ori cu vezica biliară, poate ar trebui să incluzi în alimentaţia ta mai multe produse precum merele, castraveţii, ardeii, citricele. Adică fructe şi legume bogate în apă şi în nutrienţi. Pentru că suntem încă în plin sezon al pepenilor, e bine să ştii că şi aceştia te pot ajuta în acest sens.
Pentru a-ţi detoxifia pancreasul, alimentele recomandate sunt broccoli, usturoiul, strugurii, cireşele, roşiile, dar şi fructele de pădure. Ideal ar fi să le consumi cât mai proaspete, în funcţie de sezon.
Foto: mancare sanatoasa, Shutterstock