Ce să mănânci când ai diaree

.
Un episod de diaree, chiar dacă nu este o problemă gravă, poate să fie foarte neplăcut, iar regimul alimentar poaet să prelungească sau, din contră, să vindece boala. Află ce ai voie să mănânci când ai diaree sau ești deranjat la stomac și ce alimente sunt recomandate pentru a remedia problema cât se poate de repede.

Diaree, cauze posibile

Dacă ai diaree, este foartre greu de spus care sunt cauzele pentru că diareea este un simptom și nu o boală, iar bolile care produc diaree sunt foarte multe. Trebuie să fii atent și la celelalte simptome care apar atunci când ai diaree. Poți să ai crampe sau dureri abdominale, balonare, greață și vărsături, febră sau chiar sânge în scaun. Diaree, cauze posibile:

  • O infecție virală sau bacteriană. Citomegalovirusul, rotavirusurile, virusurile hepatice și virusul Norwalk pot să fie cauze de diaree. La fel și bacteriile precum salmonella și Escherichia coli. În acest caz, e posibil să ai și febră (semn de infecție). Pentru una dolt sănătos, aceste infecții nu sunt periculoase și trec în câteva zile.
  • Medicamentele, de exemplu antibioticele. Ele distrug flora bacterină a sistemului digestiv și astfel se numără printre cele mai frecvente cauze de diaree.
  • Intoleranța la lactoză. Dacă ai diaree de câte ori consumi lapte, poți să ai intoleranța la lactoză. Atunci când ai diaree, gândește-te bine ce ai mâncat sau chiar ține un jurnal. Astfel îți vei da seama dacă are vreo legătură cu alimentația.
  • Fructoza și îndulcitorii artificiali. Dacă consumi alimente îndulcite cu fructoză sau îndulcitori artificiali, este posibil să fie aceasta cauza de diaree pe care o cauți.

Diaree, tratament rapid

Dacă ai o diaree care persistă mai mult de două zile, trebuie să mergi la medic pentru a afla cauza exactă. Sunt și alte cazuri când este bine să te adresezi medicului, în caz de diaree:

  • Când te simți deshidratat,
  • Când ai dureri abdominale puternice.
  • Când ai scaun cu sânge sau scaun de culoare neagră (semn că el conține sânge digerat)
  • Când ai febră mai mare de 39 de grade Celsius.

Altfel, dacă ai un episod de diaree ușor, te poți trata aceasă cu medicamente precum Imodium, Furazolidon (pentru diareea de cauza infecțioasă), Smecta. Este important să te hidratezi bine și să ai alimentație corectă.

Diaree – ce să mânânci ca să te vindeci mai repede

Alimentația este foarte importantă când suferi de diaree. Unele alimente pot agrava problema, așa că este indicat să le eviți. Iată ce poți să mănânci daca ai diaree.

Orez

Orezul este unul dintre cele mai bune alimente pentru un stomac deranjat, deoarece se digeră foarte ușor și are un efect de închegare a scaunului, care este vitală în caz de diaree. Orezul sălbatic și cel brun, însă, au prea multe fibre și pot agrava simptomele unei infecții intestinale.

Morcovi fierți

Morcovii sunt foarte blânzi pentru stomacul deranjat și aduc un plus de pectină în organism, care ajută la vindecarea după un dezechilibru chimic și infecțios.

Banane

Deși sunt fructe dulci, bananele au proprietăți de ”închegare” și se diferă ușor, chiar și după un episod de diaree severă.

Trec ușor și rapid prin intestin, fără să provoace gaze și sunt bogate în potasiu, un mineral care se pierde adesea în caz de diaree și scaun moale sau vomă.

Pastă de mere

Un alt aliment surprinzător care ajută organismul să-și revină în caz de stomac deranjat este pasta din pulpă de măr, fără zahăr sau aditivi. Se curăță bine coaja înainte, deoarece aceasta se digeră greu și poate provoca balonare.

Cartofi fierți simpli

Amidonul din cartofi ajută la restabilirea echilibrului în stomac și intestin după un episod de diaree, dar nu trebuie adăugat unt, pătrunjel sau alte ingrediente, deoarece acestea pot agrava simptomele.

Pâine prăjită

Pâinea prăjită calmează stomacul și adaugă volum și consistență scaunului, ceea ce îl face mai puțin lichid. În plus, numărul mare de carbohidrați obținuți dintr-o astfel de sursă ușor digerabilă te ajută să-ți revii și să ai energie după câteva zile de chin și dezechilibru de electroliți.

Iaurt

Dacă ești deranjată la stomac din cauza antibioticelor luate fără pansament gastric și fără probiotice sau prebiotice, ai nevoie de iaurt ca să reîntregești flora microbiană din intestine.

Antibioticele reduc numărul de bacterii bune din intestine, care au rolul de a menține echilibrul în acea zonă a corpului. Dacă ai prea puține bacterii bune, poți suferi de diaree și iaurtul aduce înapoi aceste bacterii esențiale pentur organismul tău.

Diaree – ce alimente sunt interzise

Alimentele bogate în fibre și grăsimi, ca nucile, alunele, semințele, cerealele integrale și unele fructe intensifică activitatea din colon și astfel nu opresc diareea.

Alimentele condimentate, prăjite și cele bogate în zahăr stimulează activitatea intestinală și agravează diareea. În plus, alimentele bogate în zahăr pot fermenta și astfel o simplă infecție intestinală se poate transforma într-un episod de diaree explozivă.

Alimentele și mai ales băuturile bogate în cofeină, ceaiurile, cafeaua și sucurile carbogazoase stimulează digestia și intensifică viteza cu care bolul alimentar se mișcă prin intestine.

Unele lactate pot fermenta în stomac sau pot fi prea grase și agravează diareea, în timp ce guma de mestecat și alte alimente cu îndulcitori artificiali au efect laxativ.

Alimentele care produc gaze intestinale la digerare nu sunt recomandate, deoarece dacă ești deranjat la stomac ai deja dureri, crampe și gaze în intestine. Astfel, evită varza, conopida, fasolea, broccoli, până ce stomacul tău și-a revenit și intestinele produc scaune normale.

Dacă nu știi ce să mănânci când ești deranjat la stomac, acest articol îți oferă câteva indicații de alimente pentru diaree, care te ajută să te simți mai bine, să-ți recapeți energia și să revii la normal cât mai repede.

Sursa foto femeie durere de burtă: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton