Toată lumea urăște răceala – nu e nimic plăcut în a te simți moleșită, a te durea gâtul, a avea febră și a nu putea respira.
Pentru a-ți ajuta sistemul imunitar să lupte cu răceala, există câteva alimente și mâncăruri pe care trebuie neapărat să le incluzi în dieta ta în perioada de boală – și nu numai, potrivit Womens Health Magazine:
Supă de pui
Clasica supă de pui este benefică din două motive – pe de o parte, te ajută să atingi cantitatea recomandată de lichide, iar pe de altă parte reduce inflamația și, prin extensie, simptomele neplăcute ale răcelii.
Citrice
Citricele conțin vitamina C, un antioxidant care ajută mult la îmbunătățirea sistemului imunitar. Mai găsești vitamina C și în ardei roșii, brocoli, papaya, cartofi dulci și roșii.
Ghimbir
Ghimbirul este deosebit de eficient în lupta cu răcelile, mulțumită unei substanțe chimice din el care țintește exact rino-virusurile (adică familia de virusuri cea mai des întâlnită în răcelile obișnuite).
Miere
Mierea are proprietăți antioxidante și antimicrobiene naturale, care o fac un aliment ideal în confruntarea cu virusuri, bacterii și ciuperci. Mai mult, ea ameliorează durerile de gât, mai ales în combinație cu lămâia și ghimbirul.
Ceapă și usturoi
Atât ceapa, cât și usturoiul au capacitatea de a ajuta sistemul imunitar să lupte cu mai multă forță cu organismele care au invadat corpul, ele fiind recomandate în alimentația pe timp de boală.
Mâncăruri fermentate
Mâncărurile fermentate – cum ar fi kefirul, iaurtul, murăturile – conțin probiotice, iar acestea din urmă au rolul de a întări barierele imunitare ale organismului tău, pentru a preveni răceala.
Salate
Salatele verzi sunt o sursă importantă de vitamina E, care este un antioxidant pouternic. Anumite studii arată că vitamina E poate reduce frecvența și severitatea infecțiilor respiratorii.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagră conține teobromină, un alcaloid care, potrivit studiilor, poate reduce inflamațiile provocate de răceală.