Iubim bananele pentru calitățile lor nutritive și pentru conținutul ridicat de potasiu, mai puțin enervantele albe, care se desprind atunci când le decojim. Totuşi, ele au un rol bine definit, spun specialiștii.
Nicholas D. Gillitt, vice președinte și doctor în cercetare în nutritie la „Dole Nutrition Institute”, a declarat că acestea poartă numele de floem (țesut liberian) și fără el bananele nu ar exista. Floemul reprezintă un țesut al vaselor liberiene din plante prin care se conduce hrana produsă în frunze, tulpină, rădăcină și la organele reproducătoare. Principalele substanțe care sunt transportate prin acest sistem este zaharoza și aminoacizii.
În cazul bananelor, rolul firele de floem este de a trimite substanțele nutritive în fructe, ajutând astfel la creșterea și dezvoltarea acestora. Specialistul spune că nu există niciun pericol în a consuma floem.
„În general, toate părțile fructelor sunt bune de consum. Mâncăm coaja de la mere, pere, struguri, așa că putem mânca și coaja bananelor fără probleme, incluzând și țesutul liberian. Nu există nicio dovadă ca ne-ar putea face rau”, a explicat Gillitt.
Cercetatorul susține că există și soiuri de banane care nu au aceste fire albe, dar acestea sunt produse prin ingenerii genetice.
„Țesutul liberian este necesar pentru că ajută la distribuirea nutrienților uniform de-a lungul fructului. Banii din cecetare trebuie să meargă mai mult spre găsirea unor soluții pentru eradicarea bolilor care atacă bananierii și care pot duce la eradicarea speciei”, a adăugat Nicholas D. Gillitt.