Ce risc ai să faci cancer de piele, în funcție de numărul de alunite

.
Cancerul de piele poate afecta pe toată lumea, de aceea vizita periodică la dermatolog este foarte importantă. Pe lângă consultul de specialitate, te poți auto-examina, pentru a vedea dacă ai vreun risc să faci boala. Vezi la ce trebuie să fii atentă.

Cercetări recente au arătat că dacă ai mai mult de 11 alunițe pe mână, mai ales pe dreapta, riscul să faci cancer de piele este mai mare, potrivit positivemed.com. Studiul a arătat că femeile care aveau mai mult de 11 alunițe pe mâna dreapta aveau de nouă ori mai multe șanse să aibă peste 100 de alunițe pe tot corpul, având, astfel, un factor de risc pentru melanom.

Ce sunt alunițele

Alunițele sunt puncte colorate de pe piele, ce pot fi ovale sau circulare, cu margini bine definite. Pot fi plate sau ușpr ridicate, iar în unele cazuri pot avea păr pe ele. Aproximativ 75% dintre morțile provocate de cancer de piele sunt cauzate de melanom. Cele mai multe alunițe nu sunt canceroase, însă în cazuri rare, se pot transorma în melanom.

Cum recunoști cancerul de piele

Cancerul de piele apare, de obicei, în zonele expuse la soare, precum scalp, față, buze, urechi, gât sau brațe, însă poate apărea în orice altă parte. Toată lumea poate fi afectată de această boală, indiferent de tipul sau culoarea pielii. Când apare la oamenii cu pielea închisă la culoare, sunt șanse mai mari să se întâmple în locuri care nu sunt expuse la soare, precum în palme sau pe tălpi.

Toate tipurile de cancer, inclusiv melanom, carcinom bazal sau carcinom celular scuamos, apar sub forma unei schimbări în aspectul pielii, potrivit webmd.com. Descoperit la timp, poate fi tratat cu succes. Melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se poate dezvolta dintr-o aluniță deja existentă care își schimbă culoarea, forma și mărimea. Mergi la medic în momentul în care observi schimbări pe piele sau leziuni care nu se vindecă în trei săptămâni.

Factori care cresc riscul de cancer de piele

Oricine poate face cancer de piele, însă persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai expuse acestui risc. Dacă ai păr blond sau roșcat și ochi deschiși la culoare, riscul de a face boala este mai mare.

Un episod sau mai multe de arsuri solare cresc riscul de cancer la maturitate. La fel de periculoasă este și expunerea prelungită la soare. Mersul la solar poate duce, de asemenea, la apariția cancerului de piele.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton