Te-ai întrebat vreodată de ce ai o zonă albă la baza unghiilor? Ea poartă numele de lunulă, care înseamnă „mica lună” în limba latină, și este albă deoarece reprezintă al cincilea strat bazal al epidermei. Ascunde vasele de sânge dedesubt și este cea mai vizibilă parte a degetului.
Forma lunulei, mărimea și nuanța ei diferă de la o persoană la alta și chiar de la un deget la altul. De asemenea, unele persoane au mai multe lunule decât altele și există și situații în care nu se pot vedea deloc aceste semilune albe. Stratul de piele care înconjoară degetele poate fi atât de gros, încât să acopere lunula.
Fiind o zonă foarte sensibilă, în cazul în care este deteriorată, întreaga unghie va fi deformată. Și mai interesant este că, în medicina alternativă, se crede că lunula poate dezvălui lucruri importante despre starea ta generală de sănătate.
Medicii chinezi susțin că o persoană sănătoasă trebuie să aibă șapte sau opt lunule vizibile. O lunulă sănătoasă trebuie să fie fermă și să aibă marginile bine definite. În caz de boală, ea reacționează imediat, modificându-și culoarea și reducându-și dimensiunile, fenomen reversibil după însănătoșire.
Dacă lunulele sunt vizibile doar la degetele mari, este posibil să suferi de disfuncții renale. O lunulă de cu culoare albăstruie indică probleme ale ficatului, iar culoarea pală a acesteia poate semnala prezența anemiei sau chiar a diabetului.
Dacă lunulele sunt vizibile doar la degetele mari, este posibil să suferi de disfuncții renale, în timp ce lipsa totală a lunulelor indică probleme cu tensiunea arterială. Absența lunulei la degetul inelar indică tulburări la nivelul sistemului limfatic, iar lunula unghiei degetului mic este un indicator al sănătății inimii și intestinului subțire. Cu vârsta, această lunulă este prima care dispare seoarece în intestinul subâire încep să se acumuleze toxinele.
Dacă sesizezi modificări bruște în această zonă a unghiei trebuie să mergi imediat la medic.