O a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 a început să fie administrată și în România, începând de marți, 28 septembrie 2021. Cele mai multe date la nivel internaţional privind administrarea dozei „booster” vin din Israel și SUA, acolo unde milioane de oameni au fost deja imunizați.
De marți, 28 septembrie, românii care au mai mult de șase luni de la vaccinarea împotriva COVID-19 pot solicita administrarea cele de-a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna.
Aceasta oferă o protecție de 2,5 ori mai mare decât cea realizată cu primele două doze, potrivit experților. Însă, vine și cu reacții adverse similare, au mai anunțat specialiștii.
Ce reacții adverse are a treia doză de vaccin împotriva COVID-19
Un studiu realizat în SUA arată că a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 ”este, pentru moment, bine tolerată”, a anunţat directoarea Centrelor de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CSC) Rochelle Walensky, potrivit news.ro.
Frecvenţa şi tipul efectelor secundare sunt asemănătoare celor observate după a doua doză (rapel) şi sunt de obicei uşoare sau moderate şi de scurtă durată, a mai spus aceasta.
Aproximativ 79% dintre cele 20.000 de persoane din SUA care au completat un chestionar după vaccinarea cu primele două doze au semnalat durere la locul înţepăturii, în timp ce 74% dintre subiecți au spus că au resimțit oboseală.
După cea de-a treia doză cifrele erau foarte asemănătoare: 78%, respectiv, 77%. Aproximativ 28% dintre aceste persoane au declarat că nu și-au putut desfășura activitatea zilnică după vaccinare, în special a doua zi.
Ce arată datele din Israel cu privire la cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19
După datele oferite de Israel, frecvența reacțiilor adverse la cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 ar fi fost mai rară decât la primele două doze.
Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, această doză trei, comparativ cu primele două administrări.
Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze.
Practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase, a afirmat și Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.