Căpușa este un parazit asemănător unui păianjen, ce trăiește, de obicei, în zonele împădurite și se hrănește cu sângele animalelor, de a căror piele se lipește. Mușcătura ei este mai periculoasă pentru oameni, din cauza riscului crescut de infecție și a bolilor grave care pot apărea. Dacă afli la timp că ai fost mușcată de o căpușă, șansele de vindecare cresc considerabil și scade riscul apariției unor complicații pe termen lung. Află ce poți păți dacă te mușcă o căpușă.
Orice persoană care iese la iarbă verde este expusă pericolului de a fi mușcată de o căpușă. Când se întâmplă asta, vizita la medic este esențială, pentru că din acel moment, pacientul este expus la boli grave.
Febra pătată a Munților Stâncoși
Febra pătată a Munților Stâncoși este o boală infecțioasă extrem de gravă, cauzată de bacteria „rickettsia rickettsii”, ce se transmite la om prin mușcătura de căpușe. Simptomele inițiale seamănă cu cele cauzate de răceală și apar la 5 – 10 zile după mușcătura. Acestea includ febră ridicată, frisoane, dureri intense de cap, dureri musculare și greață. După 1-6 zile de la primul episod de febră poate apărea și o iritație pe piele, de culoare roz, care se închide la culoare cu timpul. În zona respectivă apar, ulterior, puncte mov. Infecția poate ajunge la creier, plămâni și alte organe ale corpului, iar antibioticele reprezintă principala armă de atac. Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, rata de deces în cazul acestei boli este de 20% în rândul pacienților care nu sunt tratați și de 5% pentru cei care primesc tratament.
Boala Lyme
Boala Lyme este produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi, transmisă omului prin mușcătura de căpușă. Specialiștii de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor susțin că între 70 – 80% dintre oamenii infectați cu Borrelia Burgdorferi prezintă, la început, o iritație pe piele, denumită eritemul migrator. Semnul apare pe locul mușcăturii și se extinde ulterior. Iritația poate fi însoțită de simptome asemănătoare celor produse de răceală, precum dureri de cap, oboseală, subfebrilitate, dureri de corp și mărirea ganglionilor. Netratată, infecția poate evolua până la contractarea mușchilor gâtului, slăbirea mușchilor feței, durere și anormalități ai mușchilor inimii. Pe termen lung, Borrelia Burgdorferi poate cauza artrită la genunchi, șolduri și umeri pentru 60 % dintre pacienți. Tratamentul cu antibiotice, efectuat în orice stadiu al bolii, este eficient în majoritatea cazurilor.
Babesioză
Babesioza este produsă de bacteriile Babesia microti și Babesia Divergens și se transmite la om prin mușcătura de căpușă. Primele simptome pot apărea la câteva săptămâni și chiar luni după mușcătură, sunt asemănătoare cu ceel cauzate de răceală și includ febră ridicată, însoțită de frisoane și transpirații, dureri de cap, dureri musculare, greață și pierderea apetitului. Bacteria Babesia infectează celulele roșii și pot duce la distrugerea lor prematură de ficat și splină, situație în care apare anemia. Un sistem imunitar slăbit și o boală cronică a ficatului sau rinichiului crește riscul de a face anemie din cauza acestei bacterii. Medicamentele antimocrobiene sunt folosite pentru tratarea acestei boli.