Știai că, lansate pe piață în anii 50, inițialul scop al pilulelor contraceptive era acela de a trata tulburările menstruale?
Tulburările menstruale, adică acele simptome supărătoare cu care se confruntă milioane de femei: dureri abdominale, un flux menstrual crescut, un ciclu menstrual cu durată variabilă, menstruații prea lungi. La acel moment, efectul contraceptiv era numai un efect secundar. Însă, peste numai doi ani, jumătate de milion de femei deja le foloseau exclusiv pentru efectul contraceptiv. În anul următor, primele pilule create special pentru efectul contraceptiv au fost aprobate de către autoritățile competente. De atunci, pilula contraceptivă a fost perfecționate continuu, iar astăzi ea reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente modalități de a evita o sarcină.
Citește și: 8 probleme de sănătate pe care le tratează pilula contraceptivă.
#1
Pentru femeile active sexual, care pun pe primul loc siguranța și care prefer să aleagă ele însele, alături de partener, cel mai bun moment pentru o sarcină, pilulele contraceptive reprezintă așadar, una dintre cele mai sigure metode moderne de contracepție. Eficiența lor maximă este de 99,7%, asigurată numai de utilizarea corectă.
#2
Studiile au arătat că pilulele contraceptive previn riscul de sarcină extrauterină și de apariție a bolilor inflamatorii pelvine, spune doctor Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul. Pilulele contraceptive combinate conțin atât derivați de progesteron, cât și de estrogen.
#3
De asemenea, femeile care au utilizat pilule contraceptive timp de zece ani pe parcursul vieții prezintă un risc cu 80% mai scăzut de cancer de endometru (cancerul mucoasei uterine). „Efectul se păstrează chiar și la 20 de ani de la întreruperea administrării”, adaugă specialistul. La fel stau lucrurile și în cazul cancerului ovarian, un tip de cancer care, adesea, este diagnosticat prea târziu. Acest efect apare după ce femeia folosește pilulele pentru mai mult de 3-6 luni.
Foto: 123rf
Ultima modificare martie 8, 2022 2:11 pm