Home > Sănătate > Ce ne-a învățat pandemia despre viață și sănătate
Ce ne-a învățat pandemia despre viață și sănătate
.
Pandemia de Covid-19 este evenimentul care a marcat o lume întreagă și care continuă să împiedice revenirea la normalitate. Chiar dacă această perioadă a scos la iveală informații și detalii dramatice despre sistemele de sănătate din jurul lumii și alte detalii dureroase, pandemia ne-a oferit și lecții valoroase. Încă din momentul în care aceasta a lovit din plin societatea, am fost obligați să ne obișnuim cu noi măsuri de protecție și să îi ajutăm pe cei din jur necondiționat. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le uităm pe viitor:
Grija pentru sănătate îți salvează viața
Acesta nu este un secret, dar, de multe ori, evităm să investigăm cât mai des posibile probleme de sănătate și să le prevenim pe cele în curs de dezvoltare. Mai mult decât atât, sănătatea trebuie ținută permanent sub observație, chiar și atunci când nu există simptome specifice care ne pot speria. Prea puțini dintre noi fac vizite regulate la medici sau analize de specialitate anual. Poate din cauza ritmului alert de viață, nici timpul nu este de partea noastră, dar pandemia ne-a arătat cât de important este să fim pregătiți și să ne cunoaștem organismul. Virusul care a cauzat decese și simptome grave ne poate face să acordăm mai multă atenție stării noastre de sănătate, chiar dacă ne considerăm încă tineri și în forță. Pe lângă monitorizarea constantă este necesar să avem mereu siguranța că ne putem trata și că nu suntem expuși la necunoscute în fiecare zi. De aceea, o asigurare de sanatate este soluția pentru a avea mereu sprijinul necesar în situații de criză.
Gestionarea situațiilor limită stă în puterea fiecăruia
Specialiștii au tras încă de la început un semnal de alarmă cu privire la stările de spirit și afecțiunile care ne pot afecta pe plan psihologic. Carantina și restricțiile de circulație au luat prin surprindere întreaga lume, iar efectele s-au resimțit în special în cazul celor care și-au pierdut locurile de muncă în astfel de circumstanțe. Imaginile difuzate la televizor când eram nevoiți să stăm în casă nu făceau decât să amplifice stările de anxietate și confuzie. Însă acele momente ne-au învățat să ne bazăm mai mult pe capacitățile proprii de coping și să învățăm să ne gestionăm timpul într-un mod cât mai sănătos și productiv. Lucrurile s-au schimbat dramatic și pentru cei care au început să lucreze de acasă, deoarece ritmul s-a schimbat dramatic și au existat mai multe schimbări necesare din toate punctele de vedere. De la redecorare pentru instalarea unui spațiu de lucru de acasă la adaptarea la munca remote sau școala de acasă în cazul copiilor, toate acestea ne-au făcut mai rezistenți la situații fără precedent.
Solidaritatea este necesară
Ajutorul pe care îl putem oferi celor din jurul nostru în situații limită poate schimba vieți. Acest lucru s-a putut observa cu ușurință odată cu debutul pandemiei, când cei vârstnici au fost obligați să rămână în casă și le-a fost restricționată libertatea de mișcare. Felul în care cei mai tineri s-au solidarizat și au creat sisteme de ajutorare a rudelor sau vecinilor vârstnici rămâne o lecție importantă pentru viitor și care poate fi aplicată zilnic. Cu toții trebuie să ne uităm mai mult și mai des în jur, pentru a descoperi persoanele care au nevoie de noi și de sprijin, chiar și în momente mai puțin dramatice. Solidaritatea este un element cheie al umanității, pe care ar trebui să-l folosim mai des în scopuri umanitare și să devină un obicei zi de zi.
Putem spune că pandemia ne ajută să devenim oameni mai buni, să ne dezvoltăm și să fim mai flexibili în fața situațiilor complicate. Putem avea o viziune mai optimistă asupra viitorului dacă ne lăsăm influențați pozitiv de toate cele întâmplate până acum.