De câte ori faci bagajele pentru vacanță te întrebi ce medicamente iei în concediu. Pot interveni situații neprevăzute și vei avea nevoie de o trusă completă de medicamente. Noi te ajutăm cu o listă cuprinzătoare care îți va fi de folos în situațiile critice.
Cuprins
- 1 Trusa de medicamente pentru vacanță
- 1.1 Soluții dezinfectante
- 1.2 Medicamente pentru dureri sau analgezice
- 1.3 Medicamente pentru digestie, diaree sau constipație
- 1.4 Medicamente pentru migrene și dureri de cap
- 1.5 Medicamente și soluții pentru dureri de dinți
- 1.6 Medicamente pentru alergii
- 1.7 Soluții pentru iritații, răni și tăieturi
- 1.8 Medicamente antipiretice, împotriva febrei
- 1.9 Cremele de protecție solară
- 2 Medicamentele indicate pentru copii
- 3 Alte obiecte utile în trusa ta sanitară
- 4 Ce medicamente iei în concediu în străinătate
Fie că pleci singură în vacanță, fie că ai copii mai mici sau mai mari, nu trebuie să neglijezi ce medicamente iei în concediu. Trusa completă cu tot felul de creme, soluții dezinfectante sau analgezice te va ajuta în situațiile dificile. O vacanță mai lungă în țară sau un sejur în străinătate poate fi presărat și cu surprize neplăcute. Dar, dacă ești pregătită cu medicamentele necesare, nu trebuie să îți faci griji.
În cazul în care iei tratamente în mod regulat pentru diverse afecțiuni cardiace, respiratorii, renale sau digestive, cere din timp rețeta de la medic și ia-o cu tine în vacanță. Este bine să ai la tine și pastilele necesare, dar și rețeta. Iar, dacă pleci din țară, rețetele pentru tratamentul urmat trebuie traduse în limba engleză atât pentru controlul vamal, cât și pentru situația în care ai nevoie de ajutor medical.
Ține cont doar de faptul că în unele țări, medicamentele absolut banale la noi, pe care le cumpărăm fără rețetă, s-ar putea să fie interzise și incluse în lista cu droguri. Așadar, mare atenție ce medicamente iei în concediu în străinătate! Găsești mai jos toate sfaturile utile de care ai nevoie.
Cuprins
- 1 Trusa de medicamente pentru vacanță
- 1.1 Soluții dezinfectante
- 1.2 Medicamente pentru dureri sau analgezice
- 1.3 Medicamente pentru digestie, diaree sau constipație
- 1.4 Medicamente pentru migrene și dureri de cap
- 1.5 Medicamente și soluții pentru dureri de dinți
- 1.6 Medicamente pentru alergii
- 1.7 Soluții pentru iritații, răni și tăieturi
- 1.8 Medicamente antipiretice, împotriva febrei
- 1.9 Cremele de protecție solară
- 2 Medicamentele indicate pentru copii
- 3 Alte obiecte utile în trusa ta sanitară
- 4 Ce medicamente iei în concediu în străinătate
Trusa de medicamente pentru vacanță
Așa cum împachetezi în bagaje tot felul de cosmetice, deodorante și parfumuri, trebuie să te gândești și la câteva medicamente de bază, care te scot din încurcătură dacă te doare capul, dacă ai probleme cu digestia sau dacă suferi un mic accident.
Cu atât mai mult, ține cont ce medicamente iei în concediu, dacă pleci în călătorie cu copiii. O mică julitură, o indigestie, o durere de dinți pot apărea oricând și trebuie să fii pregătită, dacă nu ai în apropiere o farmacie bine dotată.
Ține cont și de alergiile și sensibilitățile tale sau ale celor dragi din familie. Fii pregătită cu tot felul de soluții, dacă știi că ai un fond alergic și s-ar putea să ai probleme din cauza alimentelor sau a apei acolo unde călătorești.
Soluții dezinfectante
Alcoolul sanitar nu trebuie să lipsească din bagajul de vacanță, mai ales dacă ajungi la munte sau la mare. Nu ai voie să îl iei cu tine în bagajul de avion, dar îl poți cumpăra la destinație pentru că va fi foarte util. Nu doar că te ajută să dezinfectezi o mică rană sau tăietură, dar calmează mâncărimile după ciupiturile de țânțari sau iritațiile provocate de alergii.
În plus, alcoolul sanitar te ajută să dezinfectezi colacul de toaletă, robinetul din baie, clanțele și întrerupătoarele! Nu e de râs! Multe boli de piele și multe bacterii se transmit prin intermediul acestor obiecte care sunt foarte rar, aproape deloc, dezinfectate de personalul din hoteluri, oricânt de luxoase ar fi locațiile respective.
Alte soluții dezinfectante de care s-ar putea să ai nevoie ar fi betadina și rivanolul pentru răni minore, julituri și iritații. Ia-le cu tine în flacoane mici, de câțiva milimetri, să nu ocupe mult loc în bagaje!
Nu uita de șervețelele antibacteriene și dezinfectante care pot fi de folos atât pentru igiena personală, cât și pentru dezinfectarea obiectelor sanitare.
Medicamente pentru dureri sau analgezice
Ia cu tine câteva analgezice pe care le folosești în siguranță și acasă și știi deja că nu ești alergică la ele. Analgezicele te vor ajuta dacă apar probleme și dureri pe nepusă masă, dacă ai un mic accident și te lovești la picior, dacă te doare spatele sau dacă ai dureri menstruale mari.
De asemenea, analgezicele sunt indicate pentru durerile puternice de cap sau pentru durerile de dinți care pot apărea din senin.
Medicamente pentru digestie, diaree sau constipație
Ai grijă ce mănânci în vacanță! Alege întotdeauna un restaurant sau o terasă de încredere, recomandate de mai mulți turiști. Uită-te cu atenție cât este de curat în salon sau la toaletă. Dacă ești mulțumită de curățenia lor, atunci poți avea încredere să te așezi la masă și să comanzi ceva de mâncare.
Dar, dacă ai probleme cu digestia și cu balonarea, ai grijă să iei cu tine medicamente de stomac, cărbune vegetal sau diverse pastile care ajută tranzitul intestinal.
Pune în trusa cu medicamente și pastile care ajută în caz de diaree sau de constipație severă. Se știe că mulți oameni suferă de sindromul călătorului care îi împiedică să aibă un tranzit normal, dacă pleacă de acasă. Nu lăsa digestia să îți strice vacanța și plăcerea de a te delecta cu o înghețată sau cu delicatesele culinare din regiunea respectivă. Ține minte să pui în trusa cu medicamente antiacide și câteva laxative.
Medicamente pentru migrene și dureri de cap
În cazul în care știi că ai probleme mai des cu durerile de cap, nu pleca de acasă fără pastilele pe care le iei în mod obișnuit. Sunt recomandate atât analgezicele, cât și antiinflamatoarele cele mai simple, deoarece atenuează durerile. Iar ceaiurile pentru dureri de cap precum infuziile calmante de mușețel, de roiniță sau de ghimbir și mentă te ajută să te relaxezi.
Ciocolata neagră, uleiul esențial de mentă sau de eucalipt sunt și ele de ajutor în cazul durerilor de cap care pot interveni când faci insolație la mare sau când te deshidratezi.
Medicamente și soluții pentru dureri de dinți
Dacă ai probleme cu dantura sau îți este teamă să nu apară dureri de dinți ori de măsele cât ești plecată în vacanță, ai grijă să iei cu tine analgezicele potrivite. Consultă medicul dentist înainte de concediu, dacă ai lucrări dentare complexe, și el îți va recomanda cele mai potrivite tratamente și îți va prescrie o rețetă pe care trebuie să o iei cu tine.
Medicamente pentru alergii
Amedicamentele antihistaminice și antiinflamatoare sunt recomandate întotdeauna persoanelor care suferă de alergii. Dacă știi că ai alergie la soare, alergie la diverse alimente, alergie la nuci, la căpșune sau la ciocolată, nu pleca de acasă fără medicamentele tale uzuale!
Soluții pentru iritații, răni și tăieturi
Când faci bagajul pentru o vacanță la munte, ia în calcul și micile accidente care pot apărea pe traseu. De aceea, este bine să ai la tine o mică trusă cu pansamente sterile, un antiseptic local, un unguent care reduce inflamația și dezinfectează micile răni.
Medicamente antipiretice, împotriva febrei
Insolația este adesea însoțită de febră și, uneori, la mare sau la piscină, dar și pe străzile orașelor încinse de soare, poți face insolație. Ia cu tine antipiretice care scad febra.
Cremele de protecție solară
Oriunde călătorești și stai cu orele la soare, ai grijă să iei cu tine creme de protecție solară cu factor de protecție ridicat. Soarele este tot mai puternic vara și sunt indicate cremele cu SPF 30 sau SPF 50.
Pe lângă uleiurile sau cremele de protecție solară, este bine să ai și un flacon cu apă termală care calmează pielea încinsă de soare și te răcorește.
Medicamentele indicate pentru copii
Lista de medicamente în concediu este destul de lungă, cu atât mai mult dacă ai copii. Din fiecare medicament, loțiune sau cremă poți lua cu tine cantități mici, potrivite cu perioada în care vei fi plecată de acasă. Iată și o listă care te ajută dacă trebuie să călătorești cu cei mici, în funcție de vârsta lor și de problemele de sănătate pe care știi că le au. Toate medicamentele pentru copii trebuie cumpărate și administrate la sfatul medicului!
- Antipiretice pentru febră
- Antiinflamatoare pentru mici dureri și inflamații
- Antihistaminice pentru alergii
- Antiemetice pentru rău de mișcare
- Decongestionante
- Antidiareice sau laxative
- Creme antiinflamatoare și antibacteriene
- Săruri de remineralizare orală în caz de deshidratare și insolație
- Hemostatice pentru sângerări
- Ser fiziologic
- Pansamente sterile
- Betadină
- Pansamente impregnate cu soluții antibacteriene și antiinflamatoare
- Spray-uri sau creme împotriva țânțarilor și căpușelor.
Alte obiecte utile în trusa ta sanitară
Pe lângă medicamente, pansamente, creme și șervețele dezinfectante, ar trebui să mai iei în trusă și următoarele obiecte care se vor dovedi foarte utile:
- Un termometru
- O forfecuță
- O pensetă
- Bandaje de diferite mărimi
- Plasturi pentru răni și bătături
- O fașă elastică pentru entorse, dureri de genunchi sau glezne.
Ce medicamente iei în concediu în străinătate
Verifică întotdeauna condițiile de călătorie în țările în care vrei să mergi în vacanță. În multe țări exotice, în țările arabe sau în unele țări europene, anumite medicamente obișnuite la noi au fost interzise și trecute pe lista de droguri.
Medicamentele antialgice, pe bază de codeină, sunt ilegale în Emiratele Arabe Unite, iar turiștii care ajung cu ele în acest stat riscă închisoarea.
În Japonia este ilegal să deții în bagaje pseudoefedrina, iar Singapore interzice medicamente precum somnifere, tablete anti-anxietate și analgezice. Acestea pot fi luate în bagaje, doar dacă sunt recomandate de medic și ai o scrisoare medicală în limba engleză pentru ele.
În Indonezia, codeina, pilulele de somn și tratamentele pentru ADHD sunt ilegale, chiar dacă ai prescripție medicală.
În Grecia nu ai voie să intri cu diazepam și tramadol, și nici nu tratamente pe bază de codeină. De asemenea, nu poți călători în Grecia cu algocalmin, cu nurofen sau cu siropuri de tuse pentru copii pe bază de codeină.
Și în Qatar este interzisă folosirea mai multor medicamente care conțin o substanță regăsită în pastilele pentru răceală sau tuse.
Metamizolul sodic (care se regăsește în algocalmin, quarelin, aulin sau piafen etc) este interzis în Spania, Filipine, Norvegia, S.U.A, Suedia, Emiratele Arabe. Nici în România nu se mai eliberează algocalmin decât pe bază de rețetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Japonia, Liban, Filipine și Coreea consideră furazolidona, un medicament antidiareic, o substanță periculoasă și este interzisă.
Dacă vrei să călătorești în Africa sau America de Sud este recomandată vaccinarea împotriva febrei galbene, transmise prin înțepăturile de țânțari. În Asia este importantă profilaxia febrei Dengue, iar în zonele atinse de malarie nu poți călători fără să faci un tratament preventiv.
Ultima modificare iulie 14, 2023 3:42 pm