Ce mâncăm pe caniculă – recomandări de la nutriționist

.
Căldura e greu de suportat oricum, dar există metode prin care putem contracara efectele ei asupra corpului nostru. Iar cea mai eficientă și la îndemână cale e cea prin controlul alimentației. „Anumite alimente pot împiedica buna funcționare a sistemului digestiv și, în consecință, ne-ar oferi o stare de căldură și agitație suplimentară“, spune nutriționistul Alexandra Alexandru (foto).

alexandra alexandru

Deci, ce să alegem pentru mesele de zi cu zi, pe timp de vară caniculară, și ce să evităm?

Alimente recomandate:

Pe primul loc stau legumele și fructele de sezon, fără dubiu. Vara e  perioada în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente în stare crudă. Prin urmare, în meniul nostru trebuie să-și facă loc zilnic, în funcție de apariția lor:

Fructe: căpșune, cireșe, vișine, caise, piersici, nectarine, zmeură, afine, pepene galben, pepene roșu, prune, mere, pere, struguri.

Legumele ca atare sau sub formă de salată, cu dressing de ulei de măsline, lămâie și sare de mare neiodată, eventual gătite la abur, în mâncăruri ușoare sau ciorbe reci de vară: salată verde, castraveți, roșii, ardei, dovlecei, vinete, ceapă verde, varză, conopidă, fasole verde, mazăre.

Alte alimente: orez integral, basmati, cu bob lung, iaurturi simple integrale (3,5% grăsime) și brânzeturi specifice anotimpului cald, foarte puțin sărate (caș, urdă etc).

Peștele, însoțit de legume, echilibrează într-un mod sănătos dieta de vară.

Obligatoriu sporit consumul de apă oligominerală naturală, la care se adaugă puţină zeamă de lămâie, mai ales în perioadele caniculare. Putem bea ceaiuri călduțe, care duc la reglarea temperaturii corpului în mod natural.

Pont: Adăugați mentă (cu efect rșcoritor) și busuioc (cu efect tonifiant).

De evitat:

  • Carnea grasă, la gratăr și orice preparate din carne precum carnații, mititeii, salamurile etc.
  • Mâncărurile grase, cu sos.
  • Mâncărurile și ciorbele fierbinți, cu carne grasă și/sau smântână.
  • Prăjelile și pane-urile.
  • Brânzeturile sărate, grase.
  • Înghețata în exces și orice băutură foarte rece (nu facem decât să ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraîncălzire).

Adaug: Orice băutură (sucuri îmbuteliate, băuturi alcoolice, așa-zisa bere cu lămâie sau băuturile tip cidru); alimentele hipercalorice ne pot accentua senzația de cald, de sufocare – organismul este supus oricum unei munci suplimentare dată de temperatura ridicată. Corpul nostru, când e încălzit, e asemenea unei camere în care sunt 40 de grade Celsius și am mai băga totuși niște lemne pe foc…

Alexandra Alexandru este specialist în nutriție, editor și coordonator de carte de alimentaţie si nutriţie, autor de articole pe aceeaşi temă (www.alexandra-alexandru.ro).

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton