Alimentaţia de post este bogată în carbohidraţi, adică zahăr. Aşa se face că la finalul postului poţi observa câteva kilograme în plus pe cântar. Florin Neby îţi spune ce trebuie să mănânci în post ca să nu te îngraşi.
Ar trebui sa ne intelegem de la bun inceput, „vegan”, „vegetarian”, „post”, toate se bazeaza numai pe proteina si grasimi vegetale iar nutrientii care predomina in aceasta dieta sunt carbohidratii (zaharul).
Zahar care vine sub diferite forme: fructoza si zaharoza din fructe si legume, glucoza din cereale, amidonul din cartofi, porumb, bananele verzi, painea din cerealele integrale si leguminoase. Diferenta este ca postul se tine pentru o anumita perioada de timp (o zi, o saptamana, o luna), iar vegetarianismul sau veganismul este un mod de viata. Multi ar spune ca titlul este usor utopic, dar din punctul meu de vedere cu putina atentie totul este foarte simplu, cantitatea si procesarea sunt cele mai importante atunci cand vrei sa scazi in greutate.
Ce mănânci în post ca să nu te îngraşi
Pai depinde de cat sport facem! Oricum vei simti ca ai o doza mai mare de energie decat in restul anului din cauza cantitatii mari de „zahar” pe care o consumi. Exista posibilitatea ca in urma sau chiar pe la jumatatea antrenamentului sa te simti foarte slabit din cauza lipsei de proteina. Poti aduce un plus de proteina vegetala, asa cum este mazarea, lintea, nautul, fasolea verde sau boabele de fasole, soia si arahidele. Si astfel poti asocia:
– orez cu mazare si fasole
– salata verde cu fasole ferde + castraveti si rosii adaugandu-se o lingura de ulei si condimente dupa gust.
– pasta de naut se poate consuma pe o felie de paine integrala.
– iti poti prepara o supa de linte din legume si linte facute pasta.
– tofu preparat din soia, poate fi adaugat intr-o salata de verdeturi (varza + castraveti + mazare fiarta + ceapa verde).
Exista foarte multe modalitati de asociere, iar pentru toate acestea nu-ti trebuie foarte multa imaginatie. La oricare din asocierile de mai sus se pot adauga: nuci, seminte de in, canepa, floarea soarelui, dovleac, chia, dar in cantitati mici, pentru ca semintele si nucile au destul de multe calorii si sunt foarte satioase.
Tinand cont de faptul ca mai sunt doar cateva zile din acest post, se poate incerca si un post negru alternat de o masa sau mai multe, in care mancati mai consistent. Din experienta mea dar si a persoanelor cu care lucrez, acest „intermittent fasting” poate da rezultate spectaculoase la unii dintre voi, dar poate fi un dezastru pentru altii. Atentia maxima trebuie sa fie asupra nivelului de carbohidrati pe care ii consumam, daca acestia sunt inlocuiti cu proteina vegetala sau grasimi vegetale, efectul va fi suprinzator de bun. Nu recomand celor ce vor sa castige masa musculara.
Mancati mancare facuta de voi, nu de fabrica!