Chiar dacă noi nu prea le luăm în serios, antibioticele reprezintă un tratament destul de dur, care poate avea efecte adverse grave. Pentru a preveni problemele digestive, ai grijă la ce mănânci când faci tratament cu antibiotice.
Ce efecte secundare au antibioticele
După cum spune şi denumirea, antibioticele sunt concepute pentru a omorî bacteriile. Sunt foarte eficiente împotriva bacteriilor „rele”, care provoacă boli precum amigdalita, pneumonia, cistita, etc. Dar în corpul uman trăiesc milioane de bacterii „bune” care au rolul lor în buna funcţionare a acestuia. Din păcate, antibioticele nu ştiu să facă diferenţa între bacteriile bune şi cele rele şi elimină ambele tipuri.
De cele mai multe ori, tratamentul cu antibiotice afectează flora digestivă, adică acele bacterii responsabile cu buna funcţionare a sistemului digestiv. De aceea, când iei antibiotice poţi să te alegi cu diaree, constipaţie sau dureri de stomac.
În plus, antibioticele provoacă şi carenţe de vitamina B, vitamina K, fier, calciu şi magneziu. Nu uita: În ciuda acestor efecte secundare, este foarte important să-ţi iei tratamentul cu antibiotice exact aşa cum ţi l-a prescris medicul, chiar dacă simptomele infecţiei au dispărut.
Ce să mănânci când iei antibiotice
Iaurtul este o sursă bună de probiotice şi contracarează efectele negative pe care le au antibioticele asupra sistemului digestiv. În plus, este şi o sursă bună de calciu. Încearcă să mănânci un iaurt pe zi atâta timp cât iei antibiotice şi câteva săptămâni după. Dacă tot ai probleme cu stomacul, poţi să iei un supliment cu probiotice sub formă de pastile. Murăturile sunt şi ele bogate în probiotice datorită procesului de fermentaţie prin care trec. Drojdia alimentară este o sursă excelentă de vitamine din grupul B. Mănâncă o lingură pe zi, la masă. Legumele cu frunze verzi – spanac, varză, salată verde – sunt o bună sursă de vitamina K, dar conţin şi calciu. Dacă iei antibiotice, mănâncă zilnic o salată. Seminţele de dovleac sunt o sursă de fier şi magneziu. Adaugă câte un pumn de seminţe în salată sau consumă-le ca atare, ca gustare.
Foto: Shutterstock