Ce mănânci ca să rămâi tânără

.

Mănâncă bine şi te vei simţi şi mai bine. Toate femeile îşi doresc să arate tinere şi frumoase cât mai mult timp. Cu o alimentaţie

 corectă, acest lucru chiar este posibil. Noi îţi arătăm ce trebuie să mănânci pentru a încetini îmbătrânirea.

Antioxidanţii, aliaţii frumuseţii tale

Antioxidanţii sunt substanţe produse de organismul nostru pentru a lupta împotriva radicalilor liberi responsabili de procesul de îmbolnăvire şi îmbă-trânire. Aceştia se găsesc în primul rând în fructe şi legume, cea mai mare concentraţie de antioxidanţi având-o cele colorate în nuanţe cât mai puternice de roşu, galben, portocaliu, verde.

Peştele este un aliment foarte important deoarece conţine seleniu, substanţă care încetineşte îmbătrânirea ţesuturilor. Preparatele din ficat, lactatele, brânza grasă şi gălbenuşul de ou sunt alte alimente bogate în antioxidanţi. Vitaminele A, C şi E, seleniul şi zincul sunt câteva dintre substanţele ce efect antioxidant.

Vegetarienii îmbătrânesc mai încet

Datorită alimentaţiei bogate în legume şi fructe, vegetarienii au un aport mai ridicat de antioxidanţi vegetali în organism, care stopează îmbătrânirea şi bolile cronice. Pe de altă parte, ei consumă cantităţi mici de carne, aliment cu un conţinut bogat de fier. Fierul este o substanţă care stimulează distrugerea celulelor de către radicalii liberi, deci accelerează procesul de îmbătrânire.

Unde găsim antioxidanţii?

Fructele de pădure > Substanţele antioxidante aflate în fructele de pă-dure au un rol important în prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului şi sunt foarte eficace în lupta cu stresul. în plus, nu au calorii aproape deloc, deci nu există pericol să te îngraşi. Coacazele negre, afinele, murele şi zmeura conţin cantităţi impresionante de vitamina C şi substanţe antioxidante.

Ceaiul verde > Studiile au demonstrat că cei care consumă regulat ceai verde sunt mai puţin expuşi la boli cronice precum cancerul de stomac, esofag şi ficat. Polifenolul, substanţa antioxidantă conţinută de ceaiul verde, este un agent anticancerigen mult mai puternic decât vitamina C.

Laptele > Încearcă să înlocuieşti cafeaua de dimineaţă cu un pahar de lapte. Acesta conţine vitamina B, antioxidant cu acţiune eficace împotriva stresului cotidian responsabil de îmbătrânirea prematură. Un bol de lapte cu cereale este micul dejun ideal pentru a începe ziua în forţă.

Vinul > Conţine o cantitate de antioxidanţi superioară celei pe care o găseşti în alte alimente ce conţin vitamine. Cu toate acestea, este indicat să fie consumat cu moderaţie, nu mai mult de un pahar sau două pe zi. Dacă nu îţi place să-l bei, poţi folosi vinul la gătit. Alcoolul se evaporă în timpul fierberii, astfel că poţi servi mâncărurile chiar şi copiilor tăi.

Strugurii > Strugurii conţin nu mai puţin de 20 de antioxidanţi care acţionează împreună împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânire. Consumă mai ales struguri cu boabe roşii sau negre, cu un conţinut mai mare de antioxidanţi decât cei cu boabe albe. O alimentaţie bogată în struguri, must şi vin ajută la circulaţia sângelui şi la scăderea colesterolului.

Citricele > Portocala şi grepfrutul conţin fibre care ajută la reducerea colesterolului din sânge. În plus, antioxidanţii conţinuţi, printre care şi glutationul, luptă împotriva tuturor deteriorărilor produse de radicalii liberi, deci împotriva îmbătrânirii. O portocală, un grepfrut sau un pahar de suc de citrice consumate zilnic ajută la arderea grăsimilor.

Roşia > Este un aliment cu o acţiune foarte puternică împotriva îmbătrânirii. Licopenul, antioxidantul conţinut de roşii, conservă capacităţile mintale şi fizice la bătrâneţe. Dintre toate alimentele, doar roşiile şi pepenele verde conţin cantităţi însemnate de licopen. Consumă-le aşadar în toate formele posibile: crude, de suc, sos, supă.

Varza > Varza contribuie la stoparea cancerului de stomac şi a celui de sân. Antioxidantul din varză, indol 3 carbinol, scade nivelul unei forme nocive de estrogen care induce cancerul de sân. Pentru a profita din plin de beneficiile verzei sau ale altor legume asemănătoare precum broccoli sau conopidă, mănâncă-le pe cât posibil crude sau fierte uşor.

Morcovul
Morcovii sunt aliaţii ideali împotriva bolilor cauzate de bătrâneţe. Beta- carotenul dintr-un morcov consumat zilnic reduce la jumătate riscul de cancer la plămâni. De asemenea, betacarotenul luptă cu bolile care duc la pierderea vederii, cauzate de vârstă. Pentru a obţine o doză puternică dintr-o astfel de substanţă, bea cât mai mult suc de morcovi.
Foto: Shutterstock

Trucuri antiîmbătrânire

Pentru a evita carenţele de antioxidanţi, consumă zilnic zece fructe şi trei legume.

Mănâncă o porţie de legume crude sau fierte la fiecare masă.

Fructele sunt aliatele tale! Foloseşte-le ca desert între mese.

Iarna, nu renunţa la fruc-te precum căpşunile şi coacăzele. Consumă-le congelate.

Meniul tău trebuie să conţină, cel puţin o dată pe săptămână, carne de peşte cum ar fi tonul, sardinele sau macroul.

Găteşte peştele în ulei de măsline.

Bea cel puţin 2-3 căni de ceai verde pe zi. Îţi vei face astfel plinul de substanţe antioxidante pentru întreaga zi.

La aperitiv, consumă legume crude cum ar fi morcovii, ţelina, conopida.

Renunţă la băuturile carbogazoase şi fă-ţi sucuri de fructe. Dacă ai şi un storcător, este minunat. Îţi faci pe loc o băutură sănătoasă şi bogată în vitamine.

Nu renunţa de tot la carne! Consumă mai mult carne de vită, în special muşchiul care conţine puţină grăsime.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton