Într-o societate din ce în ce mai preocupată de aspectul fizic, fotomodelele sunt un etalon al siluetei, adesea greu de atins. Inspiră-te din meniurile unor manechine românce de succes și ține-ți greutatea sub control!
Toată lumea admiră suplețea manechinelor și-și închipuie că ele fac parte, probabil, dintr-o categorie privilegiată, a persoanelor „cu arderi rapide“. Lucrurile nu sunt însă atât de simple! Fetele longiline și uneori incredibil de slabe, conștiente că aspectul lor fizic este principalul atu care le ajută să obțină contracte, au mare grijă la ce și cât își pun în farfurie, pentru că metabolismul nu este întotdeauna atât de „vioi“ pe cât de imaginăm noi.
Dimineața mănânc iaurt cu fulgi de ovăz și mere sau fructe de pădure și beau o cafea decofeinizată. Prânzul e compus din carne sau pește la grătar ori la cuptor, cu legume. Vara, îmi place mult salata cu somon sau telemea. Ca desert, iau un iaurt sau o cacao cu lapte.
Seara mănânc pește cu legume sau, dacă vreau ceva mai lejer, doar fructe.
Am exclus complet prăjelile de orice fel. Nu mănânc nimic prăjit! Gătesc totul pe grill, la cuptor sau la abur.
Trei alimente preferate: din categoria „sănătoasă“ – mere Pink Lady, roșii, somon. Din categoria nesănătoasă, am o groază, dar le evit cât pot!
Când vreau să slăbesc un kilogram-două, am două variante: cea ușoară este să nu mănânc după 6 seara, dar, pe termen lung, nu este cea mai bună soluție. A doua variantă este să nu fac nicio abatere de la regimul meu, și anume să nu mă ating de pâine și produse de panificație, paste, orez, dulciuri, în general cam tot ce înseamnă carbohidrați (cu excepția fructelor; fructe mănânc chiar și în timpul regimurilor stricte – este mica plăcere pe care mi-o ofer pentru a nu ceda tentațiilor). Apropo de tentații, nu știu cum sunteți voi, dar mie mi-e foarte greu să renunț la ciocolată. În rest, nu folosesc niciun supliment de slăbit. Sunt periculoase, iar efectele lor sunt de scurtă durată; după ce te oprești, există riscul de a te îngrășa și mai mult.
Ca să fiu tonifiată, fac sport. Fac echitație de 16 ani și sală de 10 ani. Mă duc la sală de 5-6 ori pe săptămână, câte o oră și jumătate. Alternez: cardio, cursuri de aerobic, lucru cu greutăți libere sau pe aparate. Încerc să variez cât pot de mult, deoarece corpul se obișnuiește destul de repede cu o rutină și apoi nu mai reacționează. E bun și joggingul, dar, de câțiva ani, am renunțat la el din cauza unor probleme cu coloana.
„Cred în lămâie, ghimbir și alte suplimente naturale”
Meniul meu obișnuit depinde de sezon. În general, încerc să păstrez un echilibru între proteine și carbohidrați. Nu pot spune că am un regim anume, dar sunt atentă să nu fac excese. În plus, am exclus din alimentație fast-foodul și tot ce înseamnă acest concept dăunător sănătății. Mâncăruri preferate? Cam tot ce gătește mama . În general, legume, fructe și brânzeturi, mai rar carne.
Sunt perioade în care țin post, dar dietă, niciodată. Când vrei să slăbești, înfometarea nu este o soluție, din contra. Dacă păstrezi un echilibru între alimentație, odihnă și sport, nu ai nevoie să te înfometezi. Eu, personal, nu cred în eficiența suplimentelor de slăbit, dar cred în apă, lămâie, ghimbir și alte suplimente naturale. În plus, niciun supliment nu ar trebui luat fără recomandare de la nutriționist și nici nu cred că dau rezultate fără sport. În privința sportului, încerc să ajung la sală, unde îmbin aerobicul cu lucratul cu greutăți. Îmi place să-mi testez limitele. Ies des în natură, merg pe munte cu rucsacul în spate, deci am nevoie și de forță în mușchi. Totul ține în primul rând de mental. Trebuie să existe un echilibru între trup, suflet și minte.
Un sfat pentru tinerele fete: feriți-vă de fast-food, chipsuri, zahăr, sare și atenție cu alcoolul.
Gina Ghirilă
„Când vreau să slăbesc, apelez la un specialist în psihonutriție”
Micul dejun este foarte important pentru mine, pentru că-mi furnizează energia necesară unei zile. De obicei îmi fac o omletă cu legume, iar când mă grăbesc mănânc doar fructe. Masa de prânz e o combinație de vitamine, minerale, grăsimi, carbohidrați și proteine, așa că apelez fie la o salată, fie la un piept de pui sau de curcan cu orez ori legume la cuptor. Cina o iau cu 2-3 ore înainte de culcare, pentru că, în timpul somnului, metabolismul încetinește. De obicei mănânc paste sau fructe. Încerc să evit cărnurile grase, sarea, zahărul în exces, alcoolul. Asta nu înseamnă că nu evadez din când în când de la meniul perfect și sănătos pentru un corp frumos. Așa că unul dintre alimentele mele favorite este ciocolata, mâncată cu măsură. Alte alimente preferate sunt ananasul și fructele de mare, pe care le iubesc.
Deși în lumea modei există această prejudecată, că nu se poate slăbi decât prin înfometare, niciodată nu m-am înfometat și nici nu recomand acest lucru. Când vreau să slăbesc, apelez la sfaturile prietenei mele Bianca Pătrașcu, specialistă în psihonutriție. Ea îmi construiește o dietă personalizată, cu care pot să slăbesc foarte rapid înainte de ședințele foto sau de contractele de modă din străinătate. Rețetele propuse de ea sunt extrem de gustoase și îmi asigură toți nutrienții necesari, transformând dieta în ceva plăcut. Nu am folosit niciodată și nu recomand suplimente de slăbit. Folosesc multivitamine, vitamine, minerale, Omega – 3 și 6, antioxidanți.
Îmi lucrez musculatura la sală, unde fac și yoga și pilates, pentru armonia corpului.