Auzim des ca zahărul nu face bine, dar de gustul dulce cu greu te poți dezobișnui. De aceea, mulți cauta sa înlocuiasca zaharul alb cu cel brun sau cu îndulcitori naturali si alteori artificial. Mai nou, se vorbește des de stevia sau de siropul de agave.
Se spune ca zaharul este unul dintre cele mai daunatoare alimente. Pentru ca îngrasa, nu are vitamine sau minerale si este mult procesat. Asadar, trebuie sa îl taiem de pe lista? Nutriţionistul Cori Gramescu considera ca „trebuie limitat serios aportul de zahar adaugat în alimentaţia noastra, mai ales în contextul în care suntem din ce în ce mai sedentari.
Zaharul adaugat si alimentele bogate în zaharuri simple trebuie restricţionate sever, pentru ca sunt responsabile de obezitate, de sindrom metabolic, diabet zaharat si alte afecţiuni conexe”. Tot ea ne prezinta avantajele si dezavantajele variantelor de îndulcitori naturali sau chimici de pe piaţa.
Zahărul alb
Aliment puternic procesat, fara aport nutritiv benefi c, zaharul alb este practic o cantitate de „calorii goale”. Ar trebui limitat cât mai mult în alimentaţie, pentru ca nu are niciun beneficiu nutritiv.
Zahărul brun
La fel ca si zaharul alb, e un aliment procesat, care însa are mici reziduuri de melasa. Cel mai adesea se obţine din zahar alb colorat cu un procent de pâna la 10% melasa, astfel ca nu are beneficii nutritive semnificative, care sa îl recomande pentru consum regulat în cantitaţi mari.
Mierea
Este un îndulcitor natural produs de albine si, desi se crede despre miere ca are multiple beneficii pentru sanatate, studiile medicale nu confirma decât într-o foarte mica masura credinţele populare referitoare la tuse, arsuri, întarirea sistemului imunitar sau ulcer. S-a observat, în cazul mierii organice proaspat recoltate, ca poate ameliora unele infecţii ale pielii. În ceea ce priveste consumul, ca orice glucid simplu, trebuie menţinut în limite moderate sau chiar reduse.
Melasa
Este un produs rezidual al procesului de extracţie a zaharului rafinat, care conţine urme de vitamine si o cantitate convenabila de minerale. Poate fi folosit în preparate dulci datorita aromei specifice interesante, având de asemenea un aport caloric mai mic decât zaharul. Nu îndulceste la fel de mult si poate facilita procesul de tranziţie spre o alimentaţie cu un aport controlat de glucide simple.
Fructoza
Este un monozaharid numit si zahar din fructe, mult mai dulce decât zaharul si care declanseaza, la câteva ore de la consum, reacţii insulinice. Fructoza concentrata se gaseste în toate dulciurile concentrate din comerţ si nu se recomanda consumul ei, existând legaturi între obezitate si consumul ridicat de fructoza concentrata.
Siropul de agave
Este o forma de sirop de fructoza, extras din planta de agave, dar care este de asemenea procesat intens. Ca si fructoza, siropul concentrat de fructoza nu trebuie consumat în cantitaţi mari, deoarece nu are beneficii pentru sanatate, în ciuda popularitaţii în continua crestere.
Stevia
Este un îndulcitor natural extras din planta numita Stevia rebaudiana, foarte sarac în calorii si cu multe beneficii pentru sanatate, printre care se numara bioflavonoide si acid clorogenic, substanţa care ţine sub control nivelul zaharului în sânge.
Zahărul candel
Este tot o forma de zahar rafinat, prezentat sub forma unor cristale mari de zaharoza, care adesea pot fi colorate si aromatizate cu aditivi alimentari chimici. Este tot o varianta de zahar rafinat si fara beneficii nutritive.
Îndulcitorii artificiali
Daca ne referim la îndulcitorii artifi ciali (zaharina, aspartam etc.), acestia sunt neurotoxici si întrețin apetitul pentru produse cu un gust foarte intens. De aceea, trebuie eliminați din alimentația curenta.
Citeşte și: Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt
Ultima modificare februarie 1, 2023 3:28 pm