Ce să faci în caz de cutremur. Mituri şi tehnici de supravieţuire

.

Sfaturi de la specialişti pentru a te salva în caz de cutremur devastator

Doug Copp, şeful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), oferă câteva sfaturi de supravieţuire care vă pot salva viaţa în caz de cutremur devastator, care dărâmă clădiri şi ucide mulţi oameni.
1) Oricine care pur și simplu „se apleacă și se acoperă” când clădirile se prăbușesc, este zdrobit și ucis. De fiecare data, fără excepție. Oamenii care se pun sub obiecte, că birouri sau mașini, sunt întotdeauna zdrobiți.

2) Câinii, pisicile și copii mici sunt uneori în mod natural ghemuiți în poziția fetala. Și tu ar trebui să faci la fel în caz de cutremur. Este un instinct de supraviețuire natural. Poți supraviețui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare și voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lasă un gol lângă el.

3) Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil și se mișcă cu forță cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbușește, sunt create mari goluri de supraviețuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puțină greutate concentrată care se poate prăbuși. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puține trupuri zdrobite decât lespezile din beton.

4) Dacă ești în pat, pe timp de noapte și apare un cutremur, pur și simplu rostogolește-te jos din pat. Un vid de siguranță va există în jurul patului. Hotelurile pot obține o rată mai mare de supraviețuire în cutremure, dacă pun un semn pe spatele ușii fiecărei camere, spunându-le ocupanților să se întindă pe podea, lângă bază patului, în timpul unui cutremur.

5) Dacă apare un cutremur în timp ce te uiți la televizor și nu poți scăpa ușor ieșind pe geam sau pe ușă, atunci întinde-te jos și ghemuiește-te în poziție fetala, lângă canapea sau un obiect mare.

6) Toți care se așează sub ușă de la o intrare când clădirea se dărâma sunt omorâți. Dacă stai sub o ușă de la o intrare și tocul ușii cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părți, vei fi tăiat în două de intrarea ușii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

7) Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvență diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Scările și restul clădirii se lovesc reciproc în continuu, până când are loc prăbușirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbușească, sunt ciopârțiți de treptele scării. Sunt mutilați oribil. Chiar dacă imobilul nu se prăbușește, nu mergeți pe scări. Scările sunt cea mai de așteptat parte a clădirii de a fi avariate. Chiar dacă scările nu sunt prăbușite de cutremur, s-ar putea prăbuși mai târziu, când ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui întotdeauna să fie verificate chiar dacă restul clădirii nu este avariat.

8) Mergeți lângă zidul exterior al clădirilor sau în afară lor dacă este posibil – este mult mai bine să fi lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât ești mai în interior față de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea că drumul tău de scăpare să fie blocat.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiți când șoseaua de deasupra cade într-un cutremur și le zdrobește vehiculele; ceea ce s-a întâmplat cu lespezile dintre punțile de trecere ale Autostrăzii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat în interiorul vehiculelor. Au fost toți omorâți. Ar fi putut cu ușurință să supraviețuiască ieșind afară și întinzându-se lângă vehiculele lor, spune autorul. Toate mașinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele, cu excepția mașinilor care au avut coloane căzute direct peste ele.

10) Am descoperit, în timp ce mă târam înăuntrul unei instituții ziaristice și al altor instituții cu multă hârtie, că hârtia nu se tasează. Se găsesc goluri mari în jurul teancurilor de hârtie.
Sursa foto: Shutterstock
 

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton