Mastoza fibrochistică este o afecțiune benignă a sânilor, ce afectează mai bine de jumătate dintre femei. Află cum o recunoști și cum se tratează.
Mastoza fibrochistică poate apărea la orice vârstă, însă are o frecvență crescută în rândul femeilor de 30 – 50 de ani, potrivit webmd.com. După menopauză, această afecțiune este destul de rară.
Tipuri de mastoză fibrochistică
Cele mai multe modificări ale țesutului mamar apar din cauza schimbărilor hormonale lunare și nu ridică probleme. Altele, însă, pot semnala boli grave, de aceea este indicat să mergi periodic la ginecolog. Mastoza fibrochistică se clasifică în mai multe tipuri.
Mastoza fibroasă: este caracterizată prin formarea țesutului fibros, iar la palpare poți simți formațiuni ferme, dure pe suprafața sânilor. Nu prezintă un risc crescut de cancer.
Mastoza chistică: este caracterizată prin acumularea de lichid în noduli. Aceste formațiuni sunt prea mici pentru a fi simțite la palpare, dar pot crește înaintea menstruației. Sunt rotunde și mobile, dar pentru că este destul de greu să faci diferența între un chist și o masă solidă, medicul își poate recomanda alte teste pentru a confirma diagnosticul.
Simptomele mastozei fibrochistice
Umflarea sânilor.
Noduli pe suprafața sânilor care pot varia în dimensiune și textură.
Durere sau sensibilitate crescută a sânilor.
Senzație de arsură.
Mâncărime.
Sânii secretă un lichid brun-verzui.
Simptomele se pot schimba pe perioada ciclului menstrual, deoarece hormonii cresc cantitatea de lichid din sânii tău. Un nodul care nu își schimbă forma sau consistența în această perioadă trebuie examinat de urgență de medicul ginecolog. Mamografia, ecografia mamară sau biopsia se numără printre analizele indicate în astfel de cazuri.
Cauzele mastozei fibrochistice
Cauzele mastozei fibrochistice nu se cunosc cu exactitate, însă specialiștii suspectează faptul că hormonii sexuali, în special estrogenul, joacă un rol important în apariția afecțiunii. Dacă nu ești la menopauză, disconfortul pe care îl simți la nivelul sânilor apare din cauza fluctuațiilor hormonale. Astfel, poți simți, pe suprafața sânilor, zone moi sau dure, umflate sau dureroase. Aceste simptome sunt mai intense înaintea menstruației, pentru ca apoi durerea să nu mai fie atât de puternică.
În unele cazuri, mastoza fibrochistică nu necesită tratament. Totuși, este obligatoriu să îți examinezi lunar sânii și să mergi la medic în momentul în care observi modificări la nivelul sânilor. Vizita la medic la fiecare 6 luni este, de asemenea, indicată. În alte cazuri, ginecologul îți poate prescrie unguente sau alte medicamente care să îți calmeze durerea.
Sunt și alte metode care te pot ajută să scapi de simptome. Poartă sutiene care să ofere stabilitate sânilor, redu cantitatea de cafea, sare, ceai verde sau ciocolată pe care o consumi, evită băuturile carbogazoase și încearcă să ai o alimentație cât mai săracă în grăsimi și alimente procesate. Fructele și legumele proaspete, dar și cerealele integrale trebuie să facă parte din dieta ta zilnică.