Embolia cu lichid amniotic este o afecțiune gravă, dar rară a sarcinii, care poate avea potențial letal asupra fătului, a mamei sau a ambilor. Află tot ce trebuie să știi despre embolia cu lichid amniotic, afecțiune de care a suferit și Andreea Bălan imediat după sarcină.
Ce este embolia cu lichid amniotic
Embolia cu lichid amniotic se produce în momentul în care lichidul amniotic, în care se găsește copilul în timpul sarcinii, ori alte celule fetale ajung în fluxul sangvin matern. Se declanșează șocul anafilactic și cardiorespirator, astfel că, evoluția emboliei se desfășoară, teoretic, în trei faze:
Faza de hipoxie severă și insuficiență cardiacă dreaptă;
Faza de insuficiență ventriculară stânga – hipotensiune;
Faza de disfuncție neurologică – convulsii și comă.
Mai exact, lichidul amniotic sau mici bucăți de țesut fetal, au ajuns în sângele mamei. Aceste țesuturi pot trece de bariera placentei în anumite cazuri, de exemplu atunci când aceasta suferă o traumă. Odată ajuns în sângele mamei, lichidul amniotic produce un răspuns imun care duce la tulburări de coagulare în plămânii și în vasele de sânge ale mamei.
Când apar complicațiile emboliei cu lichid amniotic
Complicațiile afecțiunii embolia cu lichid amniotic apar în momentul în care lichidul în care copilul se dezvoltă ajunge în sângele mamei, iar aceasta dezvoltă un răspuns exagerat. Embolia cu lichid amniotic poate fi fatală, de cele mai multe ori complicația se poate termina cu decesul mamei. Copilul poate supraviețui doar dacă nu se mai află în burta mamei.
Afecțiunea se poate și trata atunci când lichidul amniotic care a ajuns în circuit nu este mai mult de 700 de grame. Dacă este mai mult de un litru, atunci situația poate fi critică.
Pentru că este un eveniment atât de rar, factorii de risc sunt destul de puțin cunoscuți. Specialiștii spun că factorii favorizanți ar putea fi:
Vârsta mamei, peste 35 de ani;
Probleme ale placentei;
Preeclampsia;
Travaliul indus medical;
Cezariana;
Excesul de lichid amniotic;
Ruperea membranelor;
Hipercontractilitatea urinară;
Traumatisme abdominale;
Amnioinfuzie;
Ruptură uterină;
Retenția plancentară;
Feți macrosomi;
Amniocenteză;
Utilizarea de ocitocice sau prostaglandine.
Embolia cu lichid amniotic – cum se manifestă
Afecțiunea gravă se poate manifesta prin:
Dificultăți de respirație;
Scăderea bruscă a tensiunii;
Probleme de coagulare;
Sângerări;
Senzație de frig;
Tulburări de ritm cardiac;
Pierderea cunoștinței;
Convulsii și stress fetal.
Embolia cu lichid amniotic – stabilirea diagnosticului
Sunt necesare următoare:
Efectuarea analizelor de sânge;
Efectuarea electrocardiogramei;
Oximetrie – măsurarea nivelului de oxigen din sânge;
Radiografie toracică;
Ecocardiografie – evaluarea activității cardiace.
Andreea Bălan a suferit o embolie cu lichid amniotic
Artista a spus că stopul cardiac a survenit in urma unei embolii cu lichid amniotic, un eveniment foarte rar, dar extrem de grav, care poate fi fatal. Din fericire, fetița Andreei Bălan se născuse deja atunci când mama a intrat în stop cardiac.