Ce este boala ochiului leneș și ce trebuie să faci dacă o ai

.
Ambliopia, cunoscută sub denumirea populară de boala ochiului leneș, este una dintre principalele cauze ale pierderii vedere la persoanele sub vârsta de 40 de ani.

Boala ochiului liber, denumită științific ambliopie, este acea afecțiune a ochiului din cauza căreia acuitatea vizuală este redusă, problemă care nu se poate corecta cu ajutorul ochelarilor, al lentilelor de contact sau al unei intervenții. Explicația dată de medici este aceea că imaginile care trec prin ochiul cu ambliopie nu sunt procesare în întregime de către creier. În mod normal, ambliopia se manifestă prin reducerea acuității vizuale a unui singur ochi, însă din această cauză există posibilitatea ca vederea să fie afectată la ambii ochi. Conform estimărilor Asociației Internaționale a Medicilor Oftalmologi, 3 procente dintre copii suferă de o formă ușoară de ambliopie până în vârsta de șase ani.

Citește și: Cum îți faci un ser antirid pentru ochi din două ingrediente

Ambliopia se poate corecta parțial, la orice vârstă, însă cu cât este detectată mai din timp, mai exact de la o vârstă cât mai fragedă, cu atât starea de sănătate a pacientului are șanse de ameliorare.

Totuși, tratamentul pentru ochiul leneș poate avea succes atât în cazul copiilor de peste 6 ani, adolescenților, adulților și asta pentru că, potrivit datelor cercetătorilor din domeniul neuroștiinței, creierul uman suferă schimbări la orice vârstă (este vorba despre procesul numit neuroplasticitate).

Citește și: Ce boli poți să ai dacă albul ochilor are altă culoare

Testele vizuale sunt cea mai eficientă metodă prin care putem descoperi dacă suferim sau nu de boala ochiului leneș. Medicul oftalmolog trebuie să supună pacientul la următoarele evaluări, pentru a-și da seama dacă este vorba sau nu de această boală: dilatarea pupilelor, testul de mișcare a ochilor, testul de aliniere a ochilor, fuziunea-acea capacitate a creierului de a îmbina două imagini în una singură.

Simptome ale ambliopiei la copii: detectare și diagnosticare

Pentru că ambliopia se manifestă doar la nivelul unuia dintre ochi și nu are simptome ușor detectabile de către părinți, mulți dintre aceștia nu își dau seama de boala micuților lor. Din păcate, este o afecțiune care poate fi detectată doar de către un profesionist.

În cazul copiilor sub vârsta de șase ani, ambliopia se poate descoperi cu ajutorul tehnoligiei de ultimă oră. Fotoscreeningul este o metodă prin care oftalmologul, folosindu-se de un sistem video, obține imagini formate și reflectate în și de către ochi. Așadar, nici măcar în cabinetul medicului de familie sau al pediatrului un părinte nu poate afla dacă are un copil care suferă de boala ochiului leneș.

Tratament

Tratamentul cel mai eficient pentru ambliopie are loc la vârste fragede. Cel mai adesea medicii recurg, în funcție de gravitatea problemei, la următoarele metode:

Acoperirea ochiului bun cu un plasture, pentru a determina creierul să folosească ochiul leneș. Durata purtării acestui plasture poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni.

Picăturile sunt eficiente pentru corectarea ambliopiei. Soluțiile oftalmice estompează vederea ochiului normal, deci funcționează ca un plasture.

Ochelarii de vedere cu o lentilă opacă în dreptul ochiului sănătos sunt o altă alternativă la plasturele aplicat pe ochiul sănătos.

Perioada în care pacientul urmează acest tratament este stabilită de medicul oftalmolog, interval în care pacientul va face și pauze, pentru a-și putea folosi și ochiul normal.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton