Ace fine, înfipte în anumite puncte situate pe ureche. Simţi o ciupitură, dar – ca să zic aşa – merită: alungă durerea, în orice parte a organismului ar “lucra” ea. Iar terapeutului îi “spune”, fără eroare, care este diagnosticul tău şi care este cel mai eficient tratament.
Auriculoterapia face parte din marea familie a acupuncturii – practica folosită de faimoasa medicină chineză, încă de acum 5.000 de ani, pentru a “manipula” energia vitală (energia Qi), care circulă în organismul uman (boala fiind rezultatul dezechilibrării sau blocării fluxului de energie). Scopul final al acestei metode este, aşadar, echilibrarea şi fortificarea organismului.
Organismul uman este… o hartă rutieră
Pare o glumă, dar nu e. Energia Qi circulă prin 12 canale principale şi (cel puţin 8 canale secundare), numite meridiane, care sunt în legătură cu toate organele, alimentându-le cu energie. Deci da, fiecare organism este o adevărată hartă. Cu meridiane (“străzi” principale şi “străzi” secundare) şi cu “reguli de circulaţie” stricte. Pentru un singur “vehicul”: energia Qi. Pe suprafaţa meridianelor se găsesc circa 365 de “staţii” sau “centre de control” – de fapt, nişte puncte precise, prin care terapeuţii stimulează curgerea Qi-ului.
12 meridiane, 365 de zile: simple coincidenţe?
Nu. Întregul univers este reprezentat în corpul uman. Iar corpul se supune aceloraşi legi ce guvernează şi Universul. Energia vitală circulă pe 12 meridiane principale, animând fiecare funcţie a organelor. Anul are 12 luni. 365 este numărul zilelor din an. Şi al punctelor prin care poate fi “manipulată” energia vitală. Gata cu teoria, înapoi la oile noastre: “acele în urechi”!
Floare la ureche?
Pe “harta” corpului uman, terapeutul alege cu precizie: care anume, dintre cele peste 365 de puncte de acupunctură, corespunde organului bolnav? Unde s-a blocat energia Qi? “Înţepând” (şi stimulând) un punct sau altul (pe ureche, scalp, palme, piele), el o va debloca, în şedinţe succesive, restabilind echilibrul şi atenuând sau vindecând boala.
Unul dintre principalele “centre de comandă” este lobul urechii (auricula): stimulând puncte situate pe suprafaţa ei, pot fi diagnosticate şi tratate o mulţime de afecţiuni. Aşa se face că urechea externă este supranumită “regina durerii”.
Cum decurge auriculoterapia?
Acul special este doar unul dintre instrumentele de stimulare a centrilor nervoşi de pe pavilionul urechii. Centrii pot fi stimulaţi, însă, şi înţepându-i cu seminţele unei plante medicinale numite vacaria, sau prin masaj, prin injectarea unor substanţe, prin şocuri termice sau electrice. Ca un detaliu inedit, acele pot fi menţinute “pe poziţii” până la 7 zile: într-o astfel de situaţie, însă, se folosesc ace mici, ca nişte pioneze, fixate pe ureche cu un leucoplast.
► obezitatea ► durerilele reumatice şi articulare ► durerile de cap ► insomniile ► depresia ► hipertensiunea (mai puţin în boli cardiace majore) ► afecţiuni respiratorii (mai puţin pneumoniile).
Urechea imită forma corpului uman
China antică ştia taina punctelor auriculare. Dar metoda terapeutică, în sine, a fost fundamentată ştiinţific abia în 1955, de Paul Nogier, medic acupunctor francez, cunoscut, la nivel internaţional, drept “tatăl auriculoterapiei”. Cercetările lui, continuate şi în zilele noastre, conturează ideea că, la nivelul urechii, există o proiecţie a întregului corp uman: desenul ei, de la lob spre vârf, sugerează un făt cu capul în jos! Omul este reprezentarea universului şi fiecare organ uman este reprezentarea omului, în ansamblul său…