Ce este apio și cum se consumă. Ce beneficii are pentru sănătate!

.

Supa de apio este una dintre cele mai delicioase supe cremă din legume. Dacă te întrebi ce este apio, află ce fel de legumă este, cum se prepară și ce beneficii are pentru organism.

Așa cum se cultivă două soiuri de bază de pătrunjel, și anume pătrunjelul de rădăcină și pătrunjelul de frunze, la fel se cultivă și țelina. Noi folosim mult mai des în rețetele românești rădăcina de țelină. Dar apio este țelina de frunze, cu tije lungi, cărnoase și crocante, bogată în frunze aromate.

Numele ușor exotic al acestei legume provine de fapt din limba spaniolă. Așadar, dacă te întrebi ce este apio, acesta este de fapt un soi de țelină cultivat pentru tijele lui lungi și pentru frunzele fragede.

Țelina apio sau țelina de frunze

Denumirea de apio este o prescurtare de la numele științific al acestei legume, Apium graveolens, și totodată un nume comercial atractiv. Pe cât de interesant pare numele, pe atât de apetisante sunt și tijele de țelină apio.

Planta face parte din familia Apiaceae, provine din regiunea mediteraneeană și este înrudită cu morcovii sau cu pătrunjelul. Ea formează o rădăcină scurtă și tubulară din care se dezvoltă tije lungi, ferme și fibroase. De cele mai multe ori cresc câte 7 – 10 tije la fiecare plantă, iar în vârful acestora dezvoltă frunze de un verde crud, foarte aromate, care se folosesc și ele în diverse preparate delicioase.

Cum se consumă apio și ce gust are

Ce este apio și cum se consumă. Ce beneficii are pentru sănătate!

Tijele lungi de țelină apio sunt crocante și foarte gustoase când sunt fragede. Așa cum este de așteptat, ele au gust de țelină, dar sunt mai aromate decât rădăcina albă a acestei legume. Cât sunt fragede și tinere, tijele de apio pot fi consumate crude, în diverse salate sau drept gustare cu iaurt sau cu brânză de capra.

Tijele bătrâne și puțin mai fibroase sunt ușor mai piperate și pot fi pregătite prin fierbere. Le sunt folosite în supe și garnituri de legume.

Frunzele de apio sunt și ele gustoase și au un parfum proaspăt și apetisant de țelină. Multe gospodine le aruncă, atunci când gătesc tijele, dar pot fi păstrate la frigider sau la congelator și folosite în supe creme sau borșuri pentru aroma lor.

Apio – valorile nutritive

Țelina este o legumă foarte gustoasă și apreciată, consumată adesea crudă. Când este fiartă, își mai pierde din aromă și din gustul ei proaspăt, dar păstrează o bună parte din calitățile nutritive deosebite.

Pentru a beneficia de toate calitățile acestei legume și mai ales de vitaminele și fitonutrienții din țelină, este bine să o consumi mai des în stare crudă, în combinație cu o salată de crudități, sau chiar în sucuri proaspete, în combinație cu miere, fructe și ghimbir.

O porție de 150 gr de apio conține:

  • Calorii: 14
  • Proteine: mai puțin de 1 gram
  • Grăsime: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 3 grame
  • Fibre: 1,6 grame
  • Zahăr: 1 gram


Țelina apio este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, vitamina A, potasiu și calciu, precum și folați și antioxidanți puternici. Cel puțin 8 fitonutrienți esențiali au fost descoperiți în componența tijelor de țelină care pot combate procesele inflamatorii din organism și dezvoltarea celulelor canceroase.

Beneficii pentru sănătate

Consumul de țelină crudă sau de suc de țelină obținut atât din rădăcina de țelină, cât și din tijele de apio este foarte sănătos pentru organism, susține sistemul imunitar și te protejează de riscul apariției cancerului.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le are țelina:  

Reduce aciditatea și menține sistemul digestiv sănătos – acizii esențiali, vitaminele și fitonutrienții din țelină echilibrează ph-ul sângelui din organism și neutralizează aciditatea sporită din stomac. Polizaharidele pe bază de pectină din țelină, inclusiv un compus cunoscut sub numele de apiuman pot reduce riscul de ulcer gastric și mențin flora de bacterii sănătoase de pe mucoasa stomacului.

Are efect tonic – țelina acționează ca un tonic după efort fizic sau în perioadele de convalescență, înlocuiește electroliții pierduți și rehidratează organismul cu minerale și vitamine. Datorită acestui efect, ea este considerată din vremuri vechi drept un bun stimulent al funcțiilor sexuale.

Are efect calmant al sistemului nervos – acizii esențiali și uleiurile aromate din compoziția țelinei acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos și ajută la relaxarea musculaturii.

Întărește sistemul imunitar– pe lângă vitamina C și vitamina A, țelina conține antioxidanți puternici, precum zeaxantina, luteina și betacarotenul. Aceștia oferă protecție organismului împotriva proceselor inflamatorii și a infecțiilor și întăresc sistemul imunitar.

Are efect diuretic – potasiul și sodiul din sucul de țelină reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producția de urină și ajuta la eliminarea excesului de substanțe toxice.

Are efect antiinflamator – poliacetilena din țelină este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamație și combate durerile în cazul artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului și bronșitei. S-a descoperit că tijele de apio conțin 25 de compuși cu efect antiinflamator în organism.

Ajută functia renală – țelina susține activitatea normală a funcției renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi. Conținutul ridicat de apă al țelinei – aproape 95 la sută – plus cantități generoase de fibre solubile și insolubile susțin un tract digestiv sănătos și rinichii puternici.

Cum se pătrează apio și cum poate fi conservat

Apio sau țelina de frunze se găsește în supermarket aproape tot timpul anului. Cele mai bune tije sunt cele tinere și fragede. Acestea trebuie consumate cât mai curând după cumpărare, dar pot fi păstrate la rece, în frigider. Pentru a le menține crocante și fragede mai mult timp, pot fi puse într-un pahar cu apă la rece. Astfel, vei avea tulpini proaspete de apio cel puțin timp de 10 – 12 zile pentru salate sau sucuri sănătoase.

Tijele de apio pot fi congelate, după se sunt spălate și tăiate în bucăți potrivite. Ele pot fi congelate în caserole sau pungi de plastic în sertarul pentru legume. După decongelare pot fi folosite la sucuri, smoothie, supe, ciorbe sau garnituri de legume.

Rețete delicioase cu țelina apio

Ce este apio și cum se consumă. Ce beneficii are pentru sănătate!

Aperitiv cu apio și piept de pui

Ingrediente:

  • 1 cană de piept de pui fiert, mărunțit
  • 100 g de cremă de brânză
  • ¼ de cană de brânză cu mucegai (brânză albastră), sfărâmată
  • 3 linguri de sos iute/ zeamă de lămâie
  • 1 fir de ceapă verde, tocat
  • 20 de bastonașe țelină apio de circa 9-10 cm

Mod de preparare:

  1. Într-un bol încăpător, se pune carnea de pui, crema de brânză, brânza albastră, sosul iute și ceapa verde și se amestecă, până când toate ingredientele se combină bine.
  2. Folosind o linguriță, se pune în adâncitura fiecărui bastonaș de țelină apio compoziția cu piept de pui. Se servește imediat.

Salată de apio cu pere

Ingrediente:

  • 4 tije de țelină apio, tăiate cubulețe
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 2 linguri de miere
  • Un praf de sare
  • 2 pere coapte tăiate cubulețe
  • 1 cană de brânză tăiată cubulețe mici
  • ½ de cană de nuci prăjite și tocate
  • Piper proaspăt măcinat, după gust
  • 6 frunze mari de salată verde

Mod de preparare

  1. Se folosesc tije tinere și fragede de țelină apio care se pun într-un castron cu apă cu gheață. După 15 minute, se scot tijele din apă și se usucă folosind prosoape de hârtie, apoi se taie felii de un centimetru grosime.
  2. Într-un bol încăpător, se amestecă bine oțetul, mierea și sarea, până se omogenizează. Se adaugă perele și se amestecă ușor, astfel încât sosul să le acopere. Se adaugă apoi țelina apio, brânza și nucile pecan, și se condimentează cu piper.
  3. Se împarte compoziția în părți egale și servește fiecare pe câte o frunză de salată verde.

Supă cremă de apio

Ingrediente:

  • 7 – 8 tije de apio
  • ceapă mare
  • 2 linguri de unt
  • Un castravete
  • Un morcov
  • 2 cartofi albi mari
  • Zeama de la o lămâie
  • Piper
  • Sare
  • Smântână

Mod de preparare

  1. Se spală tulpinile de apio și se taie pe orizontală în felii de cca. 1 cm grosime. Ceapa se taie în bucăți mari, iar cartofii cubulețe.
  2. Se încinge untul într-o oala mare, la foc mediu. Se adaugă apio, cartofii și ceapa. Se asezonează cu sare. Se călesc în unt, amestecând din când în când, până când legumele se înmoaie (in jur de 8 – 10 minute).
  3. Se adaugă 5 căni cu apa și se dă în clocot. Se fierbe supa la foc mediu până ce devin legumele moi. Apoi se scot din supă, se pasează la blender și se adaugă înapoi în oală să se omogenizeze.Se încălzește supa, se adaugă smântână și piper, după gust și se mai adaugă zeamă de lămâie pentru un gust mai acrișor.
  4. Se toarnă în boluri și se ornează, înainte de servire, cu mici cubulețe de morcov care dau o culoare și un parfum apetisant.

Suc revigorant cu pere, ghimbir și apio

Ingrediente:

  • 2 tije de apio
  • 2 pere verzi
  • linguriță de ghimbir
  • 2 lingurițe de miere
  • Suc de lămâie
  • Apă minerală

Mod de preparare:

  1. Se spală perele și tijele de apio și se taie în bucăți potrivite. Se pasează la blender și se adaugă ghimbirul răzuit și mierea.
  2. Se toarnă amestecul obținut într-un pahar, se adaugă suc de lămâie după gust și apă minerală. Se servește imediat.

sursa foto: Profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton