Trăim vremuri în care toată lumea discută despre adevăratul conţinut al produselor alimentare pe care le cumpărăm din magazine. De la scandalul cărnii de cal, la antibioticele din pui sau E-urile toxice ascunse, toţi vrem să mâncăm mai sănătos. Iată ce conţine cu adevărat pateul de ficat din conserve. Ştii ce cumperi?Cum se făcea pateul de ficat pe vremuriCum sugerează şi numele, să faci un pate de ficat nu sună foarte complicat şi ar trebui, măcar în teorie, ca produsul final să aibă ca ingredient principal ficatul.Pe vremuri, fabricile de conserve foloseau ficat, grăsime de porc, carne, sare şi alte condimente naturale. În România, avem fabrici care produceau conserve de pate de ficat încă din anii '20.Reţeta clasică a fabricilor de conserve din carne de la noi varia în funcţie de zonă şi perioadă, dar sigur nu includea substanţe chimice cancerigene, exagerat de multă sare şi aproape deloc ficat, cum se întâmplă în zilele noastre.Ce conţin pateurile de ficat din comerţ în ziua de aziPrima surpriză pe care am avut-o când am citit etichetele pateurilor de ficat din comerţ a fost conţinutul foarte scăzut de...ficat. Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat.Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu (!!!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată(după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.Dacă avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat conţin puţin ficat, E-uri pentru colorare din belşug, potenţator de gust şi chiar mai multe tipuri de substanţe cnservante deodată. Nu de alta, dar la doar 15% ficat într-o conservă, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cât mai ieftin şi chimic, nu?Substanţe greu de pronunţat din pateul tăuIată o listă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.Dacă vorbim de specialităţi cum ar fi pateul din ficat de gâscă,raţă sau vânat, nu vă agitaţi, conţine doar 5% ficat de gâscă, deci ar putea lejer să se menţioneze alături de agenţii alergeni: "Atenţie, poate conţine urme (fine) de ficat de gâscă, raţă, mistreţ, etc".Citeşte mai departe şi vezi o reţetă de pate de ficat de casă pe care o poţi prepara rapid, fără ingrediente nocive, pe pagina următoare! Reţeta clasică de pate de ficat de porcIngrediente:500 grame ficat de porcUn pachet unt grasSare, piperPatru ouă fierte tari (pentru cine vrea fără ouă, puteţi pune mai mult unt mai slab)O ceapăUn morcovO foaie de dafinMod de preparare:1. Se fierb ceapa şi morcovul, până se înmoaie puţin. Se adaugă foile de dafin, piper şi ficatul curăţat de pieliţe. Se acoperă cu un capac şi se fierbe la oc mic 20 minute. Se scoate ficatul şi restul se aruncă.2. Se dă ficatul prin maşina de tocat, se adaugă gălbenuşurile de la ouă şi untul şi se amestecă bine cu mixerul, până devine o spumă omogenă.3. Se potriveşte de sare şi se ţine la frigider până la o săptămână, ferit cât mai bine de contact cu aerul, pentru că se oxidează.Ouă umplute cu pateu de ficat de pasăreIngrediente (pentru 3 porţii):3 ouă2-3 ficăţei de pasăre1/2 linguriţă verdeaţă tocată (mărar şi pătrunjel verde)1/2 gogoşar sau ardei gras roşuo linguriţă untsare1. Se fierb ouăle 10 minute, în apă cu un praf de sare. Se scurge apa fierbinte, apoi se pun ouăle fierte pentru puţin timp în apă rece şi se curăţă de coajă. Ficăţeii de pasăre se spală, se curăţă de pieliţe şi se fierb separat în apă cu sare, în jur de 15 minute. Când se răcesc se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat.2. Se taie ouăle în două şi se scot gălbenuşurile. Se păstrează 3 jumătăţi de albuşuri pentru a fi umplute, iar celelalte se toacă mărunt.3. Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă cu ficăţeii de pasăre, untul, albuşurile tocate, verdeaţa şi gogoşarul tăiat cubuleţe. Se potriveşte la gust cu sare. 4. Se umplu albuşurile cu această compoziţie şi se ornează cu verdeaţă şi câteva cubuleţe de gogoşar.Sursa foto: Shutterstock