Ingrediente: 500 grame ficat de porc Un pachet unt gras Sare, piper Patru ouă fierte tari (pentru cine vrea fără ouă, puteţi pune mai mult unt mai slab) O ceapă Un morcov O foaie de dafin
Mod de preparare:
1. Se fierb ceapa şi morcovul, până se înmoaie puţin. Se adaugă foile de dafin, piper şi ficatul curăţat de pieliţe. Se acoperă cu un capac şi se fierbe la oc mic 20 minute. Se scoate ficatul şi restul se aruncă.
2. Se dă ficatul prin maşina de tocat, se adaugă gălbenuşurile de la ouă şi untul şi se amestecă bine cu mixerul, până devine o spumă omogenă.
3. Se potriveşte de sare şi se ţine la frigider până la o săptămână, ferit cât mai bine de contact cu aerul, pentru că se oxidează.
Ouă umplute cu pateu de ficat de pasăre
Ingrediente (pentru 3 porţii): 3 ouă 2-3 ficăţei de pasăre 1/2 linguriţă verdeaţă tocată (mărar şi pătrunjel verde) 1/2 gogoşar sau ardei gras roşu o linguriţă unt sare
1. Se fierb ouăle 10 minute, în apă cu un praf de sare. Se scurge apa fierbinte, apoi se pun ouăle fierte pentru puţin timp în apă rece şi se curăţă de coajă. Ficăţeii de pasăre se spală, se curăţă de pieliţe şi se fierb separat în apă cu sare, în jur de 15 minute. Când se răcesc se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat.
2. Se taie ouăle în două şi se scot gălbenuşurile. Se păstrează 3 jumătăţi de albuşuri pentru a fi umplute, iar celelalte se toacă mărunt.
3. Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă cu ficăţeii de pasăre, untul, albuşurile tocate, verdeaţa şi gogoşarul tăiat cubuleţe. Se potriveşte la gust cu sare. 4. Se umplu albuşurile cu această compoziţie şi se ornează cu verdeaţă şi câteva cubuleţe de gogoşar.
Sursa foto: Shutterstock