Postul Paștelui, cel mai mare post din an, a început deja de pe data de 18 martie, iar românii care vor să îl respecte trebuie să știe că, deși mâncarea de post este una sănătoasă, există posibilitatea de a lua câteva kilograme în plus. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, în emisiunea „La Măruță”, care sunt alimentele ce pot fi consumate pentru a evita creșterea în greutate.
Mihaela Bilic: ce mănânci în post ca să nu te îngrași
Alimentele de post sunt hrănitoare și, în general, sănătoase. Însă, pentru a te asigura că nu vei ajunge în ziua de Paște cu câteva kilograme în plus, trebuie să te asiguri că faci alegerile alimentare corecte și să ții cont și de cantitatea pe care o consumi.
Mihaela Bilic a explicat că, pe timpul postului, sunt două ingrediente la care trebuie să fim foarte atenți.
„Vreau să le atrag atenția telespectatorilor care este dușmanul postului. Primul este zahărul și al doilea uleiul. În postul adevărat, uleiul este permis doar în weekend. Am numărat, sunt 10 zile cu dezlegare la ulei și vin în postul de 40 de zile”, a afirmat medicul nutriționist în emisiunea „La Măruță”, de pe Pro TV.
Aceasta a precizat că produsele de post sunt bogate în ulei, care are rol inflamator.
„Toate produsele de post sunt extrem de bogate în ulei. Uleiul vegetal are Omega 6 care este pro inflamator și noi în post ne simțim inflamați, pune stăpânire inflamația pe noi. Nu avem voie să mâncăm ouă și pește care au Omega 3 și ne trezim cu Omega 6 din belșug”, a precizat Mihaela Bilic.
Totodată, ea a atras atenția asupra zahărului și uleiului ce se regăsesc în produsele de post.
„Dacă ținem postul trebuie să fim atenți la cantitatea de zahăr și ulei din produse. O fi el vegetal, dar excesul de ulei este belea. Știți de cât ulei avem nevoie pe zi? Una, două linguri”, a explicat medicul nutriționist.
Mihaela Bilic a dezvăluit și care sunt produsele pe care românii ar trebui să le evite pe timpul postului, dar și cele care ar trebui consumate în mod regulat.
„Pornim de la un produs banal pe care îl știe toată lumea: pâinea. Avem aici o pâine curată, care are zero zahăr și zero grăsimi. Pronim de la un ingredient de post, absolut sănătos. În momentul în care alegem pâine prăjită, ce credeți că are în plus? 5 grame de grăsime și 7 grame de zahăr, deci avem o pâine cu zahăr și grăsime ca să se rumenească frumos. Apoi crackerșii conțin 10 grame de grădime. Cu toate că voi îi vedeți ca pe niște biscuiței uscați, ei nu sunt pâine. Sunt pâine cu ulei. Foarte important de știut”, a afirmat medicul nutriționist.
Potrivit Mihaelei Bilic, nici covrigii nu sunt recomandați pe timpul postului și asta pentru că au 10 grame de grăsime.
„Te îngrașă rău! Amestecul de ulei cu făină este cea mai bună rețetă de îngrășat. Oamenii îi mănâncă ca pe pâine. Deci sunt de post, dar nu sunt pâine și nu se mănâncă cum se mănâncă pâinea, ci ca un aperitiv mic. Mâncăm 2-3 covrigei”, a mai spus dr Bilic.
„Sfatul meu este să luați fasolea și năutul deja fierte. Nu am niciun fel de risc să aibă adaosuri, în conservă sau la borcan. Mazărea luați-i congelată pentru că majoritatea conservelor de mazăre au și zahăr adăugat”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea lui Cătălin Măruță.
În ceea ce privește desertul, dr Bilic recomandă fructele și ciocolata amăruie.
În post, dragii mei, cel ami bun desert sunt fructele. E zahărul natural, cu multă apă, cu multe fibre. Nu mâncăm cu lada, dar este un desert perfect sănătos. Și mai este un lucru pe care trebui să îl știți, ciocolata. Ciocolata e de post că are doar bob de cacao, ciocolata amară. E un fel de medicament ciocolata. Avem în bobul de cacao o mulțime de substanțe antioxidante fabuloase”, a mai zis medicul nutriționist.