E cazul să treci la un regim vegetarian?

.

Gata, o lăsăm mai moale cu grătarul la iarbă verde! Gem tarabele în piaţă de legume frumoase, ochioase – sănătate condensată! Ei nu, nu suntem «condamnate» de-acum, la regim vegetarian – avem nevoie şi de proteine. Totul e să le alegem după dublul criteriu de succes: gustos şi sănătos.
Nutriţioniştii ne reproşează că, atunci când ne gândim la o masă pe cinste, vedem înaintea ochilor fripturi şi iar fripturi. Adică proteine.
Te îmbie de pe tarabe atâtea legume şi fructe – sănătate condensată! Schimbă formula, când îţi îmbii familia sau oaspeţii: nu le mai spune „Mâncaţi măcar friptura!”, ci „Măcar legumele nu le lăsaţi!”.

Roşiile protejează pielea şi previn cancerul

Această legumă-vedetă are un conţinut ridicat de licopen – un antioxidant cu rol important în prevenirea cancerului la stomac şi de prostată. Acest antioxidant forte protejează totodată pielea de agresiunea razelor solare.

Dovlecelul şi vânăta ajută digestia

Secretul lor? Sunt unele din cele mai bogate alimente în fibre şi unele din cele mai sărace în calorii.

Ardeiul iute «topeşte» grăsimile

Mic şi afurisit, aşa cum îl ştii, arderiul iute conţine un coctail de antioxidanţi (substanţele care încetinesc procesul de îmbătrânire), începând cu vitamina C
– Această vitamină atât de „populară” este cea care „iese prima în apărare”, când radicalii liberi atacă organismul; iar pentru că aceştia au o predilecţie pentru plămâni – organul cel mai expus la poluanţi -, ardeiul iute este recomandat fumătorilor şi astmaticilor
– Totodată, „topind” grăsimile, el preîntâmpină formarea plăcilor de aterom răspunzătoare de blocarea arterelor şi apariţia bolilor cardiovasculare
– Iar flavonoidele din „formula chimică” a ardeiului iute reduc nivelul colesterolului şi riscul de cancer mamar şi de prostată.

Castravetele reduce riscul de hipertensiune arterială…

… datorită conţinutului bogat în potasiu şi fibre.

Usturoiul: spaima vampirilor şi a… bacililor

„Nevinovatul” căţel de usturoi ţine multe rele la distanţă, prin conţinutul de alicină – substanţă cu efect antibacterian, antifungic, antiviral
– Pe de altă parte, principiile active din usturoi fluidizează sângele, reduc tensiunea şi glicemia.

Mărul: anticolesterol, antireumatism

Pectinele (principiile bioactive din măr) sunt veritabili „bureţi” ce „şterg” grăsimile: trei mere pe zi înseamnă 10% mai puţin colesterol
– Reducând riscul depunerii cristalelor de uraţi la încheieturi, mărul este un remediu natural parfumat şi savuros, în cazurile de artrită sau reumatism.

Broccoli curăţă organismul de toxine

La fel ca rudele sale – varza albă şi varza de Bruxelles -, broccoli e bogat în flavonoide, rezine, sulfat şi nitrat de potasiu, sulf, fier şi vitamine, cu rol anticancerigen şi detoxifiant.

Proteine – da, dar pe alese

Sardinele: foarte bogată în omega 3 (acizi graşi esenţiali), sardina este una din cele mai bune alegeri, când te gândeşti să mănânci sănătos – În plus, ca orice peşte mic, ea conţine mai puţine substanţe toxice decât marii prădători (ton, ştiucă etc.), care înghit, o dată cu hrana, mulţi poluanţi.
Puiul înseamnă carne slabă, bogată în fier, zinc, protenine şi seleniu – un oligoelement ce favorizează mobilitatea spermatozoizilor, deci funcţia de reproducere.
Jambonul: crud, e o sursă generoasă de proteine; dar, fiind sărat, e bine să mănânci doar câte 50 g.
Parmezanul: este tipul de brânză cu cel mai bogat conţinut în calciu.

7 idei de nota 10

1. O zi pe săptămână, consumă numai legume. 2. Redu carnea din meniu: de două-trei ori pe săptămână e de ajuns, mai ales când e vorba de carne roşie, care se bănuieşte că ar favoriza cancerul colorectal. Valabil şi pentru mezeluri. 3. Mănâncă peşte de două ori pe săptămână. 4. Mai uşor cu sarea! Hipertensiunea arterială şi riscul de cancer la stomac sunt direct legate de obiceiul de a mânca prea sărat. Şi este bine să ştii că trei pătrimi din sarea pe care o consumăm zilnic provine din hrana industrializată – biscuiţi, supe instant, alimente congelate etc.
5. Redu „raţia” de cafea cu 50%! Dacă luni bei o ceaşcă de cafea, marţi înlocuieşte-o cu un ceai verde; miercuri este, din nou, zi de cafea. Şi tot aşa. 6. Alcool – cu ţârâita! Pentru că excesul de alcool sporeşte cu 20% riscul de apariţie a cancerului (la nivelul cavităţii bucale, al laringelui, ficatului, colului uterin şi rectului…). Doza sănătoasă: maximum 2-3 pahare de vin pe zi pentru bărbaţi şi 1-2 pahare pentru femei. 7. Preferă pâinea completă – bogată în fibre, magneziu şi vitamine, este un aliment 100% sănătos.

Miracole la suta de grame…

– 400 g de fructe şi legume/zi = risc redus de 3-4 ori de a te confrunta, la un moment dat, cu un cancer al cavităţii bucale, la stomac sau faringe – 200 g de fructe şi legume/zi = risc redus cu 30% de cancer esofagian. … şi explicaţiile lor ştiinţifice
– Alimentele de origine vegetală sunt minitezaure de antioxidanţi – substanţele care protejează celulele împotriva radicalilor liberi (acele molecule parşive care atacă, de câte 10.000 de ori pe zi, fragilizând membrana celulară şi alterând ADN-ul)
– Fibrele din legume şi fructe ajută digestia: umplându-se cu apă, ele accelerează tranzitul alimentelor, reducând astfel intervalul în care toxinele vin în contact cu pereţii tractului digestiv
– Totodată, fibrele absorb o parte din grăsimile şi zaharurile care, altfel, ar trece în sânge
– Concluzia: raţia zilnică de legume şi fructe ţine la distanţă accidentele cardiovasculare şi diabetul.
Profită din plin de oferta toamnei! Cu asemenea bogăţie de legume şi fructe (sănătate curată!) nu te mai întâlneşti în restul anului.

    
Vedete din Romania Vedete internationale