Cauzele căderii părului: mituri şi adevăr

.

Căderea părului poate avea o cauză medicală sau poate fi, pur şi simplu, o consecinţă a vârstei. Descoperă miturile şi adevărul despre cauzele pierderii părului.
Dintotdeauna, părul a fost considerat un simbol al tinereţii, puterii sau chiar al virilităţii. De fapt, întotdeauna s-a spus că un păr bogat poate fi cheia senzualităţii unei femei. De aceea, nu e deloc surprinzător că ideea pierderii lui poate fi un dezastru pentru persoana afectată. Până acum ceva timp, ştiam puţine lucruri despre căderea părului. Acest fenomen a dat naştere multor mituri. Mai jos, vom încerca să demitizăm aceste poveşti. Inspiră-te cu folos!

Mit: Femeile rar îşi pierd părul.

Realitate: Un procentaj de 30% dintre femei vor „experimenta“ căderea părului până la vârsta de 50 de ani. După ce îţi cad cam 20%-30 % din fire, îţi poţi da seama că e o problemă. Vestea bună e că, spre deosebire de bărbaţi, la care fenomenul se manifestă începând, în general, de pe frunte sau din creştet, femeilor nu le cade părul numai dintr-un anumit loc, ci mai degrabă li se răreşte pe toată suprafaţa scalpului. Partea bună e că acest lucru se întâmplă în ani de zile, nu te vei trezi într-o zi fără păr!

Mit: Periajul stimulează creşterea părului.

Realitate: Ideea că pieptănatul de multe ori pe zi ar avea o influenţă pozitivă este doar o fantezie. De fapt, dacă foloseşti excesiv o perie cu perii din plastic, poţi sfârşi făcându-i rău. Mitul a pornit de la faptul că una dintre cauzele pierderii părului este circulaţia deficitară a sân-gelui, iar periajul sau masajul scalpului ar avea efecte miraculoase asupra acesteia. Adevărul este următorul: cu sau fără păr, nu există nicio diferenţă majoră în privinţa circulaţiei sângelui la nivelul scalpului. De aceea, medicii nu recomandă aplicarea tratamentelor prin masaj.

Mit: Spălatul des pe cap favorizează căderea părului.

Realitate: Acesta este cel mai comun mit. Multe femei îşi spală părul mai rar dacă observă o lipsă de rezistenţă a acestuia. De fapt, asta face căderea părului şi mai evidentă. Dacă-ţi speli părul o dată pe săptămână, pierzi până la 600 de fire acumulate deodată. Dacă-l speli o dată la trei zile, vei pierde mai puţine de fiecare dată. De asemenea, îndepărtarea acestor fire moarte  cât mai des cu putinţă va stimula regenerarea.

Mit: Părul cade după ce ai născut.

Realitate: În perioada sarcinii, părul câştigă în desime şi strălucire, deoarece metabolismul funcţionează la capacitatea maximă şi produce un surplus de vitamine, necesar pentru a hrăni bebeluşul. Însă, după naştere, metabolismul îşi încetineşte activitatea, şi, drept urmare, în această perioadă părul începe să-şi urmeze ciclul normal. Alăptatul estompează din şocul postpartum şi face căderea părului mai puţin evidentă.

Mit: Părul vopsit este mai predispus să se deterioreze şi să cadă.

Realitate: Coloratul, permanentul sau îndreptatul părului e în regulă atât timp cât nu implică nicio durere, pentru că aceasta este indicatorul distrugerii foliculului de păr. Extensiile pot cauza o deteriorare permanentă a foliculului, care poate avea ca rezultat un păr subţiat. Când există stres asupra folicului, se întâmplă două lucruri: bariera care previne accesul bacteriilor spre folicul se rupe, ceea ce cauzează inflamaţii, iar foliculul este smuls sau deteriorat iremediabil. O astfel de traumă poate duce fie la încetarea creşterii părului, fie poate afecta textura sau grosimea firului.

Mit: Părul căzut nu mai creşte la loc.

Realitate: Părul poate creşte din nou, dar asta depinde de cauzele căderii. Deci nu te speria, dacă este vorba de o perioadă stre-santă, operaţii estetice, infecţii, alimentaţiedezechilibrată sau o dietă strictă. Oricum, cu cât problema este tratată mai rapid, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari.

Mit: Pentru un păr rezistent trebuie să consumi multe proteine.

Realitate: Cu toate că este făcut în primul rând din proteine, pentru a fi sănătos şi a căpăta strălucire şi o textură rezistentă, părul are nevoie de un raport echilibrat de proteine, lipide, carbohidraţi
(zaharuri), vitamine şi minerale, la fel ca şi restul corpului nostru.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton