Cauza morţii: inima frântă

.

Te poţi trezi cu inima frântă nu numai la figurat, ci şi la propriu, după o despărţire sau un alt tip de stres emoţional profund. Sindromul inimii frânte ucide oameni în fiecare zi.
Se pare că expresia „inimă frântă” nu este o metaforă, ci se bazează pe o realitate. O traumă emoţională intensă îţi poate afecta inima la fel ca un infarct. Din fericire, inima frântă se poate trata.

Inima frântă, o descoperire japoneză

Japonezii au fost primii care şi-au dat seama că o inimă frântă la figurat, are urmări în plan fizic: o parte din inimă se măreşte, afecţiune care poartă numele de cardiomiopatie.

În 1991 s-a descoperit sindromul inimii frânte şi, iniţial, s-a numit cardiomiopatie Takotsubo, după denumirea unui vas folosit de pescarii japonezi la prinderea caracatiţelor. Pe radiografii, inima mărită a bolnavilor seamănă cu acest vas. Astăzi, medicii folosesc o altă denumire, cardiomiopatia de stres.

Simptomele inimii frânte seamănă foarte bine cu cele ale unui infarct: durere în piep, respiraţie greoaie. Printre simtomele psihice care duc la acest eveniment se numără singurătatea, furia, apatia, nostalgia, disperarea, oboseala, insomnia.

Majoritatea pacienţilor cu sindromul inimii frânte sunt femei trecute de menopauză, dar poate să i se întâmple oricui suferă o trauma emoţională intensă – moartea cuiva drag, un diagnostic medical înspăimântător, violenţă domestică, pierderea unei sume mari de bani. Ciudat este că şi tinerii sănătoşi pot să sufere o cardiomiopatie de stres. Cei care primesc tratamentul la timp îşi revin complet.

Sindromul inimii frânte seamănă cu un infarct

Se pare că în asemenea situaţii se eliberează o cantitate mare de hormoni, printre care şi adrenalină, care afectează temporar inima. Nu se ştie însă cum anume acţioneaza ei sau dacă sunt implicaţi şi alţi factori.

Cert este că sindromul inimii frânte este diferit de celelalte probleme cardiace cunoscute. Deşi seamănă foarte mult prin simptome cu un infarct, când pacienţii sunt evaluaţi nu se descoperă semnele infarctului, nici la analizele de sânge, nici la electrocardiogramă. Arterele nu sunt blocate, ca în cazul unui infarct adevărat, ci sunt libere şi funcţionale. Mai mult, inima este umflată într-un mod ciudat.

Cu toate acestea, cei care primesc tratament imediat pentru inima frântă îşi revin complet.

Oameni care au murit cu inima frântă

La cinci luni de la moartea soţiei sale, Britanny Murphy, Simon Monjack a suferit ceea ce pare un infarct. Se pare că bărbatul avea deja probleme cu inima, dar tot amâna operaţia propusă de medici. Familia a spus că Simon a murit şi din cauza inimii frânte, el declarând că moartea soţiei a reprezentat o traumă.

La numai o lună de la atentatele din 2001 asupra Statelor Unite, un fost soldat de 51 de ani a murit de insuficienţă cardiacă. Rudele au spus atunci că avea inima frântă, după ce soţia lui fusese ucisă în clădirea Pentagonului. Bărbatul se afla la birou când a auzit despre evenimente, şi a pornit imediat către Pentagon, unde lucra soţia lui. A rămas acolo două zile şi două nopţi, încercând cu disperare să o găsească pe femeie, dar eforturile lui au fost în zadar. După o lună de depresie şi o încercare de sinucidere, soldatul a murit cu inima frântă.

Tot din dragoste a murit un alt american, rămas fără iubita. Aceasta, o chinezoaică, locuia ilegal în SUA şi a fost deportată. După două zile, bărbatul a suferit un infarct.  

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale